0
Geçtiğimiz günlerde bir vergi yazarı düğün takısının vergiye tabi olup olmadığını tartışmaya açtı. Konu bazı televizyonların programlarında ele alındı.
Yazar, düğün takısının vergilendirilmesi konusunun bir Özelge talebi ile gündeme geldiğini belirtti. Özelge'ye göre düğün takısı veraset vergisi açısından değerlendirilerek belli tutarları aşan düğün takısı ve düğün hediyesinin vergiye tabi olacağı belirtilmiş. Böylesi bir özelge vergi kanunlarına ve yargı içtihatlarına dayanılarak bugüne kadar yapılan uygulamalarına aykırıdır.
Diğer taraftan, düğün takısının ve hediyesinin vergilendirilmesi AK Parti iktidarının gerek siyaset anlayışına gerekse yaşam ideolojisine aykırıdır. Bilindiği gibi AK Parti evliliği ve fazla çocuk sahibi olunmasını teşvik etmektedir.
Vergi uygulamalarında ve yargı içtihatlarında düğün takısı ve hediyesi servetin açıklanmasında geçerli bir kaynak olarak görülmüştür. Özellikle geçmişte vergi güvenlik önlemlerinden biri olan 'servet beyanının' açıklanmasında düğün takıları ve hediyeleri vergiden muaf bir kaynak olarak kabul edilmiştir. Aynı şekilde 'mal beyanı' ile ilgili yasal düzenlemelerde mal varlığındaki meşru artışın bir nedeni olarak kabul edilmektedir.
Diğer taraftan düğün takısı ve hediyesi milli ve dini örf ve adetlerimize göre gerçekleşen doğal yaşamın bir unsurudur. Bu nedenle düğün takıları ve hediyeleri bugüne kadar uygulanageldiği gibi vergiden muaftır.
Düğün takısı ve hediyesi ilgili uygulamanın bu gerçeğine rağmen özelge talep etme yoluna gidilmesi doğru olmayan bir yöntemdir. Vergi yorumunun mükellef lehine değerlendirilmesi olgusunun bir yeterlilik değerlendirilmesine tabi tutulması artık şart haline gelmiştir. Kuşkusuz herkes vergi otoritesi olamaz. Ancak, muhasebe meslek mensuplarından isteyenler için vergi yorumu dahil yeterlik kazandıracak bir vergi uzmanlık programının geliştirilmesi mümkündür.