Küreselleşen dünyada internet ortamındaki ticaretin boyutları hızla artmaya devam ediyor. İnternet ortamındaki küresel ticaretin ekonomik etkileri, başlangıçta şirketlerin yalnızca hisse senetleri değerlerine olan etkisi ile gündeme geliyordu. Ancak, uluslararası ticaretin küresel niteliklerinin yanı sıra yerel nitelikleri de içermesi bakımından önemlidir.

Günümüzde internet ortamındaki küresel ticaretin artan boyutları nedeniyle satın alan tarafın ülkelerinde önemli vergi kayıpları yaşanmaya başlandı. Özellikle satın alan taraf ülkelerinin vergi gelirlerinde yaşanan bu düşüşün, gelişmiş ülkelerde de etkisini göstermesi sonucu, küresel düzeyde vergilendirme sürecinin gözden geçirilmesine neden oldu.

Bu gelişmeler konunun, G-20 ülkeleri toplantısına taşınmasına yol açtı. G-20'ye üye ülkeler, internet üzerinden sağlanan gelirlerin vergilendirilmesinde satın alan tarafın ülkeleri olarak kendilerine pay ayrılmasını talep ediyorlar. Başka bir değişle diğer ülkeler, internet üzerinden satış yapan şirketlerin elde ettikleri gelirler için yalnız ikamet ettikleri ülkelere vergi ödemelerini kabul etmiyorlar.

Geçen hafta Japonya'da yapılan G-20 ülkeleri toplantısında bu konuyla ilgili hazırlanan rapor görüşülerek izlenecek yol haritasının ve uygulanacak yöntemin yıl sonuna kadar belirlenmesi konusu tartışıldı. Eğer sürece uyulursa 2020 yılına girerken küresel ticaretten kaynaklanan gelirlerin vergilendirilmesinden yararlanacak ülkelerin sayısı artacak.

Şimdilik internet üzerindeki ticari faaliyetlerden sağlanan gelirlerin vergilendirilmesiyle başlatılan 'küresel vergilendirme' ileriki süreçte başka konuları da kapsayacak bir 'küresel vergi düzeninin' oluşturulmasına zemin hazırlayabilir.