Covid-19 ve kalp hastalıkları ilişkisini değerlendiren Prof. Dr. Özlem Esen, Covid-19 enfeksiyonu sırasında, kalbin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

Covid-19'a bağlı organ yetmezlikleri arasında en hayati olan problemlerden biri de şüphesiz kalp hasarı. Tıp dünyası, pandeminin ilk aylarında zatürree vakalarına yoğunlaşırken ilerleyen dönemde ani ölüm vakalarının ve özellikle kalp krizine bağlı ölümlerin görülmesi, virüsün vücudun diğer bölgelerine de hasar verebildiği gerçeğini ortaya çıkardı.
Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğr. Üy. Prof. Dr. Özlem Esen, Covid-19 ve kalp hastalıkları ilişkisini değerlendirdi.

%60 oranında sessiz miyokardit bulgusu
Prof. Dr. Özlem Esen, Covid-19 pandemisi ile birlikte ilk aylarda belli risk gruplarında öngörülebilir zatürree oranı veya hastaneye yatıştan bahsetmenin mümkün olduğunu ancak zaman ilerledikçe hiçbir risk faktörü olmayan hatta hastalığı asemptomatik geçiren bireylerde ani ölüm vakalarının bildirildiğine dikkat çekerek, özellikle sağlıklı gençlerde, aktif spor hayatına geçiş döneminde hayatı tehdit eden ve ritim bozukluğuna bağlı olduğu düşünülen ölümlerin tespit edildiğini vurguladı.

Gözlemler nedeniyle yapılan çalışmalarda özellikle hastane döneminde kalp kası hasarını gösteren 'Troponin' yükselmesi olanlarda ölüm oranlarının yüksek olduğu tespit edildiğini kaydeden Prof. Dr. Özlem Esen, 'Troponin değeri, kalp kasında iltihabi süreç (miyokardit), kalp krizi (damarın pıhtı ile tıkanması) veya genel oksijenlenme bozukluğuna bağlı olarak yükselebiliyor. Yakın zamanda Almanya'da yapılan bir çalışmada Covid-19 enfeksiyonunu asemptomatik geçiren hastalar iyileşme döneminde MR ile incelenmiş ve yaklaşık %60 oranında sessiz miyokardit bulgusu saptanmış durumda. Bütün bu bilgiler ışığında bakıldığında Covid-19 enfeksiyonu sonrası kalp kası hasarının erken tespiti hayat kurtarıcı olacaktır' dedi.

'İyileşme döneminde ekokardiyografiyle kalp hasarı tespit edilebilir'
Şiddetli Covid-19 enfeksiyonu nedeniyle hastanede bulunan ve hasar belirteçleri yükselen hastalara hastanede yatarken, hastalığı ayakta geçiren kişilerin de iyileşme döneminde ilk 4-6 hafta içinde yapılacak ekokardiyografi incelemesiyle kalp hasarlarının teşhis edilebildiğini söyleyen Esen, 'Gençlerde ise özellikle sportif aktiviteye başlamadan önce kalp fonksiyonlarının değerlendirilmesi tavsiye edilir. Covid-19 enfeksiyonu sonrası göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı yakınması olanların gerek kas hasarı gerek kalp zarı iltihabı olan perikarditi tespit etmek için ekokardiyografi yapılması çok önemlidir' ifadelerini kullandı.