[email protected]


İndirimli Kurumlar Vergisi

Bilindiği üzere 28.02.2009 tarih ve 27155 sayılı resmi gazetede (mükerrer) yayınlanan 5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 9. maddesinde yer alan düzenleme ile 5520 sayılı kanuna eklenen 32/A maddesi ile kurumlar vergisi mükellefleri için 'İndirimli Kurumlar Vergisi' uygulaması getirilmiştir.(Bu madde gelir vergisi mükellefleri hakkında da uygulanmaktadır.)

Bu düzenlemeye paralel olarak 16 Temmuz 2009 tarih ve 27290 sayılı Resmî Gazete yayınlanan 2009/15199 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar'ın 'Vergi İndirimi' başlıklı 10.maddesinde büyük ölçekli yatırımlar ile bölgesel uygulama kapsamında gerçekleştirilen yatırımlara uygulanmak üzere, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 32/A maddesi çerçevesinde kurumlar vergisi veya gelir vergisine uygulanacak indirim oranları ile yatırıma katkı oranları belirlenmiştir.

Yapılan bu vergisel teşvik düzenlemesi ile yatırımların teşvik edilmesi ve indirimli kurumlar vergisi uygulanmak suretiyle tahsilinden vazgeçilen vergi yoluyla yatırımların belirli bir bölümün devletçe karşılanması amaçlanmıştır.

Yatırım Katkı Tutarında Endeksleme

31 Aralık 2016 tarih ve 29824 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan 6745 sayılı Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 66 ncı maddesinde yer alan düzenlemede. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunun İndirimli kurumlar vergisi başlıklı 32/A maddesinin ikinci fıkrasına, birinci cümlesinden sonra gelmek üzere. 'Yatırımın tamamlanması şartıyla, indirimli kurumlar vergisi uygulanmak suretiyle yararlanılan kısmı hariç olmak üzere kalan yatırıma katkı tutarı, yatırımın tamamlandığı hesap dönemini izleyen yıllarda Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre bu yıllar için belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak dikkate alınır.' kmü eklenmiştir.

Yatırım katkı payının endekslenmesindeki amaç enflasyon ortamında oluşacak olumsuzluklardan yatırımcıları korumak ve enflasyonun neden olabileceği vergisel teşvik kayıpların önlenmesidir.

31 Aralık 2016 tarih ve 29935 (3. Mükerrer) Resmî Gazetede yayınlanan 11 seri nolu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde değişiklik yapan tebliğle indirimli kurumlar vergisinde devreden yatırıma katkı tutarında endekslemeuygulanmasına ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

Tebliğin 32.2.11. Yatırıma katkı tutarında endeksleme başlıklı bölümünde

6745 sayılı Kanunla maddesiyle 5520 sayılı Kanunun 32/A maddesine eklenen 'Yatırımın tamamlanması şartıyla, indirimli kurumlar vergisi uygulanmak suretiyle yararlanılan kısmı hariç olmak üzere kalan yatırıma katkı tutarı, yatırımın tamamlandığı hesap dönemini izleyen yıllarda Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre bu yıllar için belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak dikkate alınır.' hükmü gereğince;

- Teşvik belgesi kapsamındaki toplam yatırıma katkı tutarının yatırımın tamamlandığı hesap döneminin sonuna kadar yararlanılamayan kısmı (yatırımın tamamlandığı hesap döneminin sonuna kadar gerek diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara ve gerekse yatırımın tamamen veya kısmen işletilmesinden elde edilen kazançlara indirimli kurumlar vergisi uygulanması suretiyle yararlanılan kısmından sonra kalan yatırıma katkı tutarı),

- Yatırımın tamamlandığı hesap dönemini izleyen yıllarda Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre bu yıllar için belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak dikkate alınacaktır.

Şeklinde düzenleme yapılmış olup yapılacak olan endeksleme işleminde en temel şartı yatırımın tamamlanmış olması ve izleyen yıla devreden yatırım katkı tutarının bulunması olarak belirlenmiştir.

Yapılan düzenleme göre yatırımcılar sahip oldukları yatırım teşvik belgesi kapsamındaki toplam yatırıma katkı tutarını yatırımın tamamlandığı hesap dönemini izleyen yıllarda 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak indirimli kurumlar vergisi hesaplamasında dikkate alabileceklerdir.