0

Bilindiği gibi, 1136 sayılı Avukatlık Yasasına göre (mad. 44); Avukatlık ortaklığı büroları belli koşullar içerisinde ortaklık halinde faaliyette bulunabilmektedirler. Avukatlık Kanunu 44. Maddesine göre Avukatlar, mesleki faaliyetlerini aynı ofis içerisinde birlikte veya Avukatlık ortaklığı biçiminde sürdürebilmektedirler. Birlikte çalışmadan amaç, aynı baroya kayıtlı olarak birden çok Avukatın mesleki çalışmalarını bir büroda yürütmeleri anlamına gelmektedir. Birlikte çalışma biçimi tüzel kişiliği içermemektedir. Ortaklık biçiminde yapılan iş ve faaliyet ticari olmayıp tamamıyla serbest meslek faaliyeti olarak sürdürülebilmektedir.

Avukatlık ortaklığının kurabilmesi, ortaklar arasında bir akit yapılmasıyla mümkündür. Bu tip akitler, kurucuların bağlı bulunduğu barolar tarafından yönetim kurulu tarafından 'Baro Avukatlık Ortaklığı Sicili' ne kayıt edilerek ortaklık tüzel kişilik elde edilmektedir.

Avukatlık ortaklığıyla ilgili önemli konular aşağıda olduğu gibidir;

1- Ortaklar kendi aralarında bir ana sözleşme düzenleyip imzalayacaklardır.

2- Ortakların aynı Baroya kayıtlı olmaları gerekir.

3- Ortak Avukatlık ofisi serbest meslek kazancı elde eder. Ticari kazanç yoktur.

4- Ortaklığın adı avukatlık Kanununun 44-b/1 mad. Hükmüne göre bir ya da birkaç ortağın isimlerinin ve soyadlarının 'Avukatlık Ortaklığı' ibaresi eklenerek belirlenecektir.

5- Tip ana sözleşmede ortakların hisse oranları serbestçe belirlenir. Ortaklığı hangi ortak veya ortaklar tarafından ne şekilde teslim ve ilzam edileceği ortaklık ana sözleşmesinde belirlenebilir veya daha sonra ortaklar kurulunca alınacak kararla da tespit olunur.

6- Ortakların payı, ancak ortaklara veya avukat olan üçüncü kişilere devredilir. Avukat olmayan kişilere pay devri yapılamaz.

7- Ortakların pay devrinin yasaklanması veya ortakların pay devrine onay vermemeleri, mirasçılarının Avukat olmaması veya ortaklığı kabul etmemeleri, ortağın emeklilik veya sağlık nedenleri ile avukatlığı bırakması, baro levhasından terk, meslekten çıkma veya çıkarılma halleri varsa, ortaklık payına haciz konulması halinde ortaklık payı gerçek değer üzerinden diğer ortaklar tarafından payları oranında alınır. Üç ay içerisinde bu işlemlerin neticelenmesi halinde yönetmelik hükümlerine göre tasfiye işlemleri yapılır. (Bkz: Barolar birliği tarafından hazırlanan 25.11.2011 gün ve 24594 sayılı RG)

8- Ortaklık için serbest meslek kazanç defteri tutulur.

9- Her ortak ayrı ayrı gelir vergisi beyannamesi verir. Geçici vergiler yine her ortak bazında ayrı ayrı verilir. KDV beyannamesi tek ortaklık adına verilir. Keza muhtasar beyannamede tek olarak ortaklık adına verilir.

10- Muhtasar beyanname kaynaklı borçlar, KDV borcu ortaklık adına tahakkuk ettirildiği için bütün ortak avukatlar toplam borçtan müteselsilen sorumludurlar.

11- Avukatlık ortaklığında tutulacak defterler şunlardır; serbest meslek kazanç defteri, iş ve dava defteri, pay defteri, karar defteri, gelir-gider defteri, demirbaş defteri.

12- Ortaklık adına yapılacak tahsilatlarla ilgili 213 sayılı VUK hükümlerine göre 'Serbest meslek makbuzu' düzenlenir. Bu makbuz belli ölçüler kapsamında Noterde tasdik ettirilebilir veya anlaşmalı matbaada istenilen miktarda bastırılabilir. Serbest meslek makbuzu üzerine ortaklığı oluşturan ortaklardan birinin adı yazılabilir veya her ortağın isimleri ve TC numaraları ayrı ayrı da yazılabilir.

13- Ortaklık ofisinde istihdam edilen personel veya personeller için SGK açısından bütün bildirim ve beyanlar ortaklık adına düzenlenir. SGK tahakkuk fişi ortaklık adına tanzim edilir. Gerek muhtasar beyanname, gerek KDV ve gerekse SGK bildirimleri elektronik ortamda alınan şifre ve parola ile ilgili kurumlara yollanır.

14- Vergi levhaları ortaklık adına değil her avukat bazında ayrı ayrı GİB' den print edilerek çıkartılır.

15- Ortaklıkta mevcut her ortak için SGK yönünden özel prim yatırılır. Ancak bunun yanı sıra ortaklıkta ortak olmayan ücretli avukat 4a şeklinde sigortalı olarak çalışabilir. Ödenmeyen SGK prim borçlarından ortaklık ofisi sorumludur. Ortaklığı oluşturan her avukatın kendi SGK prim borcu ortaklığı bağlamaz.

16- Her üç ayda bir çıkarılacak hasılat – giderler sonucunda bulunacak safi kazanç üzerinden her avukatın ortaklık payına tekabül eden kazanç bulunur. Bu kazanç geçici vergi beyannamesine yazılır. Varsa ay içerisinde kesinti yoluyla ödenen vergiler mahsup edilir. Sonuçta ödenecek geçici vergi veya sonraki döneme devreden tevkifat alacağı beyannamede gösterilir.

17- Ortaklık avukatlık bürosu kirası için aylık veya üçer aylık dönemlere göre ödeme üzerinden muhtasar beyanname verilir. Vergi dairesi açısından ödenmeyen kira stopajlarıyla ilgili sorumluluk bütün ortaklara ait olacaktır.