0

Okuyuculardan Gelen Sorular- Kiralananda Sonradan Meydana Gelen Ayıp Nedeniyle Kira Sözleşmesinin Feshi

Bir okuyucumuzdan gelen soru şu şekilde;

  • 2 ay önce bir eve taşındık ve yazılı sözleşme yaptık. İyi niyet çerçevesinde ev sahibinin dayattığı sözleşmeye itiraz etmedik. Bu sözleşmede 'erken tahliye tazminat sebebidir' yazıyor. Elektrik tesisatının bozuk olması ve yüksek voltaj sebebiyle buzdolabımın iki defa motoru yandı kira bedelime yakın masraf yaptım. Son olayda yangının eşiğinden döndük. Arızanın elektrik tesisatından dolayı olduğuna ilişkin raporum var. Sözlü olarak durumu ev sahibine iletmeme rağmen kendilerinin getirdiği işi bilmeyen elektrikçiler yüzünden hiçbir önlem almıyor. Sürekli maddi olarak zarara giriyorum. Hem de can güvenliğimiz yok. Ev buldum ve taşınmak istiyorum. Bu durumda ev sahibine tazminat ödeme/depozitodan kesinti gibi durumlar söz konusu olur mu? Bu durum sözleşmenin haklı feshi durumunu doğurur mu? Yasal bir dayanağı var mı?

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 305- 308. Maddeleri Kiralananın sonradan ayıplı hale gelmesinden sorumluluğa ilişkin düzenlemeler içermektedir. Buna göre;

Kiralanan sonradan ayıplı duruma gelirse kiracı, kiraya verenden ayıpların giderilmesini veya kira bedelinden ayıpla orantılı bir indirim yapılmasını ya da zararının giderilmesini isteyebilir. Ancak, zararın giderilmesi istemi diğer seçimlik hakların kullanılmasını önlemez. Önemli ayıp durumunda ise kiracının sözleşmeyi fesih hakkı saklıdır.

Kiracı, kiraya verenden kiralanandaki ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebilir; bu sürede ayıp giderilmezse kiracı, ayıbı kiraya veren hesabına gidertebilir ve bundan doğan alacağını kira bedelinden indirebilir veya kiralananın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteyebilir. Ayıbın, kiralananın öngörülen kullanıma elverişliliğini ortadan kaldırması ya da önemli ölçüde engellemesi ve verilen sürede giderilmemesi halinde kiracı, sözleşmeyi feshedebilir. Kiraya veren, kiralanandaki ayıbı gidermek yerine, uygun bir süre içinde ayıpsız benzeriyle değiştirebilir. Kiraya veren, kiracıya aynı malın ayıpsız bir benzerini hemen vererek ve uğradığı zararın tamamını gidererek, onun seçimlik haklarını kullanmasını önleyebilir.

Ayrıca Kiracı, kiralananın kullanımını etkileyen ayıpların varlığı halinde, bu ayıpların kiraya veren tarafından öğrenilmesinden ayıbın giderilmesine kadar geçen süre için, kira bedelinden ayıpla orantılı bir indirim yapılmasını isteyebilir.

Kiraya veren, kusuru olmadığını ispat etmedikçe, kiralananın ayıplı olmasından doğan zararları kiracıya ödemekle yükümlüdür.

Buna göre; tarafınızca yapılan masraf ve elektrik tesisatı nedeniyle uğramış olduğunuz zararları kiraya verenden talep etme hakkınız bulunmaktadır. Yine, ayıbın giderilmesine kadar geçecek süre için kira bedelinde indirim de talep edebilirsiniz.

Bunların yanı sıra; kiraya verene yazılı bir ihtar ile belirlediğiniz süre içerisinde ayıpların giderilmesini aksi halde haklı nedenle fesih yapacağınızı bildirerek, belirtilen süre içerisinde bildirmiş olduğunuz ayıpların giderilmemesi halinde haklı nedenle fesih hakkınız doğacaktır.

SORULARINIZI BEKLİYORUZ

Her Perşembe sorularınızın cevaplarını bu köşede görmek isterseniz, sorularınızı [email protected] adresine gönderebilirsiniz.