Bulls Portföy Finansal Analisti Salih Oğuzhan Sever beklentilerin altında gelen yüzde 0,87’lik artışın para politikasına güçlü bir manevra alanı açtığını vurguladı. Yıllık enflasyonun yüzde 31,07 seviyesine gerilediğini, buna karşılık politika faizinin yüzde 40,50 olduğunu hatırlatan Sever, “Arada yaklaşık 950 baz puanlık önemli bir marj oluştu; bu da bizi yeniden faiz indirimleri hikâyesine geri döndürüyor” dedi.

Sever, yılın başında güçlü verilerle başlayan faiz indirimi temasının, mart ayında iç siyasi gelişmeler ve bozulmaya başlayan enflasyon görünümüyle sekteye uğradığını, bu süreçte ara faiz artışları ve zorlu piyasa koşulları yaşandığını söyledi. Haziran sonunda yeniden faiz indirimi beklentisiyle borsada kısa süreli bir rallinin görüldüğünü, ancak yaz sonundan itibaren zayıf enflasyon verileri ve haber akışıyla bu ivmenin kaybolduğunu ifade etti.

Son açıklanan yüzde 0,87’lik enflasyonun ve aralık ayına ilişkin olumlu beklentilerin, faiz indirimlerinin daha rahat ve kesintisiz devam edebileceği bir zemine işaret ettiğini belirten Sever, “Daha önce ‘faiz indirimleri durur mu?’ sorusu öne çıkıyordu; bugün ise en az 150–200 baz puanlık yeni indirimlere alan açıldığını düşünüyoruz. Böylece politika faizinde kırklı seviyelere veda edip otuz dokuzlu seviyelere doğru bir geçiş mümkün görünüyor” değerlendirmesinde bulundu.

“11.250–11.300 bandı yıl sonu için ulaşılabilir durumda”

Borsa cephesinde de tabloya değinen Sever, bankacılık endeksindeki son dönemdeki pozitif ayrışmanın büyük ölçüde bu yeni faiz indirim döngüsü beklentisinden beslendiğini söyledi. BIST 100 endeksinde yıl başında faiz indirimleriyle görülen 11.500 seviyelerine yeniden yaklaşılabileceğini, politik risklerde yeni bir bozulma yaşanmadığı takdirde 11.250–11.300 bandının yıl sonu için ulaşılabilir olduğuna inandığını belirtti. “Bu veriyle birlikte, endeksin yılı mümkün olan en iyi seviyeye yakın noktalarda kapatmasını ve önümüzdeki yıl hikâyeye daha güçlü başlamasını bekliyoruz” dedi.

Enflasyonun alt kalemleri ve gıda riski

Bakan Uraloğlu'ndan KAIROS ve VIRAT isimli gemilerdeki çalışmalara ilişkin paylaşım:
Bakan Uraloğlu'ndan KAIROS ve VIRAT isimli gemilerdeki çalışmalara ilişkin paylaşım:
İçeriği Görüntüle

Enflasyonun alt kalemlerine de değinen Sever, gıda fiyatlarında yüzde 0,69’luk geri çekilme, alkollü içecekler ve tütün ile eğlence-kültür kalemlerinde görece yüksek artışlar görüldüğünü; sağlık, haberleşme ve eğitim gibi diğer kalemlerde ise manşet enflasyonun altında sınırlı artışlar yaşandığını aktardı. Buna karşın büyüme verilerinde tarım sektöründeki daralmanın gıda fiyatları açısından orta vadede risk oluşturabileceğine dikkat çeken Sever, “Tarımda devam eden zayıflık, önümüzdeki dönemde olası iklim veya üretim şoklarıyla birleşirse gıda fiyatlarını yeniden yukarı çekebilir. Bu nedenle, enflasyondaki bu iyileşmeyi kalıcı kılmak için reel sektörde ve tarımda destekleyici politikalar kritik önem taşıyor” diye konuştu.