17 sayılı Türk Parasının Kıymeti Koruma Mevzuatı çerçevesinde yerli kişilerin yurt dışında yatırım yapmak ve yurt dışındaki şirketlere iştirak etmeleri için, nakdi sermaye paylarını bankalardan, ayni sermaye paylarının ihracında gümrük mevzuatı doğrultusunda yapmaları mümkündür.

Bankalar tarafından yapılan sermaye ihracı TCMB'sına bildirilmektedir. Yurt dışında şirket kuran Türk Vatandaşları TPKK Tebliğ 32-34 ün 10 uncu maddesine göre yurt dışında şirket kurmak veya mevcut şirkete/şirketlere ortak olan Türk Vatandaşlarının tebliğde belirtildiği üzere Ticaret Bakanlığının internet sitesinde yer alan bilgi Formu ile transferi takip eden 3 ay içinde Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığın yurt dışında kurulan şirketle ilgili bildirim yapmaları gerekmektedir.

Aynı tebliğin 10'uncu maddesinde, Türk Vatandaşlarının yurt dışında iştirak ettikleri/ortak oldukları şirketleri ile ilgili olarak hesap dönemini takip eden Mart ayının sonuna kadar Ticaret Bakanlığının sitesinde yer alan bildirim formu ile her iki Bakanlığa bilgi vermeleri gerekmektedir. Formda yer alan bilgilerin belirlenen süre içinde (3 ay içinde) verilmemesi halinde 3.000,00 TL ila 25.000,00 TL arasında idari para cezası uygulanmaktadır.

--------------------------------

https://ydyanket.ticaret.gov.tr/