Tiyatro Sanatçısı-Eğitmeni

Eserlerinde Ruhsal, Rabsal ve Mitolojik bilgilerden faydalanarak farklı boyutların bilinmezlerini ararken, demir, seramik, ahşap, bakırın, ellerinde hayat bulmasını hayranlıkla izlemeye doyamadığım Heykeltraşın ismidir Neslihan Demircioğlu.

Sevgili Okurlar,

Bugün sizlerle Heykeltraş Neslihan Demircioğlu'yla yaptığımız söyleşimizi paylaşıyorum.

Ayla Tığlı: Hoş geldiniz söyleşimize.

Neslihan Demircioğlu: Hoş buldum.

A.T. Yaşam öykünüzden başlayalım isterseniz sohbetimize.

N.D. 1972 yılında İstanbul'da doğdum. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümünden mezun oldum. Kısa bir süre sonra, hala aktif olan mimarlık ofisini kurdum.

A.T. Heykel Sanatı ile ne zaman tanıştınız?

N.D. Çizimlerimi, çeşitli malzemeler kullanarak üç boyutlu formlar yaratmakla başladı heykel sanatına aşkım… Duygu ve düşüncelerimi ifade etme imkanı verdi yaptığım heykeller bana…

A.T. Eserlerinizi yaparken hangi madde ve materyaller kullanıyorsunuz?

N.D. Demir, seramik, ahşap, bakır…

A.T. Heykel Sanatı, yüzyıllar önce ortaya çıkan bir sanat dalı… İlk olarak Mısır Uygarlığı ve Yunanlılar ile ortaya çıktığı biliniyor… Eski Mısır Uygarlığında heykeller mermerden ve kireçten yapılmış, Antik Yunan'da ise ideal yüz ve vücut ölçülerine dayanan bir heykel sanatı anlayışı varmış. Peki Heykel nasıl bir sanat diye sorsam?

N.D. Sanatsal bakış açısıyla meydana getirilmiş, mekan içerisinde üç boyutlu olarak biçimler yaratmayı amaçlayan Görsel Sanat dalı diyebilirim.

A.T. Dün serginize davetliydim. Öncelikle davetiniz için teşekkür ederim. Söyleşimizi bugüne rast getirmek isteyişimin sebebi sergideki eserlerinizi okurlarımızla paylaşmak arzusu idi.

N.D. Teşekkür ederim.

Heykeltraş Neslihan Demircioğlu (sağda), yazarımız Ayla Tığlı'ya yaptığı heykellerin, duygu ve düşüncelerini ifade etme imkanı verdiğini söyledi.

A.T. Eserlerinizin yapımında büyük bir emek göze çarpıyor. İnce bir işçilik, sonsuz sabır ve dikkatli çalışmanın sonucunda ortaya çıkan müthiş enerji ışıtan eserler… İlk serginizi ne zaman açtınız?

N.D. 2021 yılında Tarihi Kethüda Hamamında 'Gökler ve Kökler' isimli ilk ve en kapsamlı kişisel sergimi açtım. Aynı yıl Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi'nin 'Gelecek Zaman' isimli 13. Teras Sergisinde yer aldı heykellerim. 2022 yılında, Guga Contemporary'de 'Nuhhun Manyetik Tufan' isimli 2. Kişisel sergimde izleyicilerle buluştum.

A.T. Ankara'da karma sergisini ziyaret ettiğimde tanışmıştım eserlerinizle…

N.D. 2023 yılı Haziran ayında açılan ve 300'den fazla çağdaş sanatçıya yer verilen Artİstanbul Feshane'deki 'Ortadan Başlamak' Sergisinde, aynı yıl TC Kültür Bakanlığı'nın organize ettiği 'Yüzde Yüz Birlikte Var Olmak' isimli sergide yer aldım.

A.T. Neslihan Demircioğlu'nun Zaman Ötesi Zaman 'Sır Kapısı' adlı sergisi 30.04.2024 tarihine kadar Metrohan 2. Katta ziyarete açıktır. Tüm okurlarım davetlidir.

Sevgiyle kalın.