Tahsilat genel tebliği seri 10 23/3/2018 tarih ve 30367 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Buna göre, 6183 sayılı yasa kapsamında tecil ve taksitlendirme talebinde bulunacak borçlu mükelleflere belli koşullar çerçevesinde kolaylıklar getirilmektedir. 6183 sayılı yasanın tecil ve taksitlendirme ile ilgili 48.madde hükmüne 48/A şeklinde yeni bir hüküm eklenmiştir. Bu hüküm 18/5/2017 tarihli ve 7020 sayılı yasa ile eklenmiştir. Hüküm 1/1/2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Buna göre, borçlu mükelleflere getirilen kolaylıklar kısaca şöyledir:

1) Tecil edilecek borcun vadesi 1/1/2018 tarihinden sonra gelen alacaklara uygulanacaktır. Vadesi 2017 ve öncesi olan borçlara ise eski tecil ve taksitlendirme kuralları geçerli olacaktır.

2) Taksitlendirme müracaatı için mükelleflerin en az 3 yıl müddetle aktif ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri dolayısıyla yıllık gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olması gerekir.

3) Müracaat tarihi itibariyle geriye doğru 3 yıla ait vergi beyannamelerinin süresinde vermiş olmalıdır. Ek beyan, pişmanlıkla beyan veya düzeltme beyannameleri ile verilmiş beyannamelerde bu kuralı bozmaz.

4) Kapsama giren müracaat tarihi itibariyle 1 yılı geçmemiş borcun mükellef tarafından ödenmesinde iyi niyet sahibi olunmasına rağmen borçların ödenmemiş olması.

5) Öte yandan, tahsilat tebliği seri A sıra no:10 uyarınca istenen 4 ana koşula ilave olarak;

a- Mükellef veya şirketlerde kanuni temsilciler hakkında tecil talep tarihinden önceki 5 yıl içinde VUK 359.maddeye göre hileli vergi suçu nedeniyle kesinleşmiş mahkumiyet kararlarının bulunmaması

b- Aktif gelir ve kurumlar vergisi mükellefiyetinin olması

c- Asıl amme borçlusu olması (ikincil amme borçluları hariç)

d- Tür olarak tecili uygun bulunan borçların tamamı için tecil talebinde bulunulması,

6) Tecil talebinin mükellef veya vekili tarafından yapılması

7) Tecil talebinin kabulü halinde teminat ve tecil faizi mukabilinde bu talebi kabul edebilir.

8) ………………… TL'ye kadar teminat istenmeyecektir. 50.000,00 TL'nin üzerinde tecil talepleri için teminat istenir.

9) Tecil talebi kabul edilenlerin düzenlenen tecil taksitlendirme çizelgesi gereğince aylık ödemeleri tecil faizi ile birlikte gerçekleştirilecektir.

10) Tecil talebi kabul edilenlere artık gecikme zammı uygulanmaz.

11) Tecil talebine göre yapılacak ödemelerde ödeme planıyla birlikte mesai saatleri içinde ödeme yapılabilir. Ödemenin tatil gününe denk gelmesi halinde tatil bitimini izleyen ilk iş günü ödeme yapılabilir.

12) Tecil ve taksitlendirilen borçların toplamının 500.00,00 TL'yi aşması halinde aşan kısmın %25'i oranında teminat beyan edilecektir.

Sonuç:

Görülüyor ki, Maliye Bakanlığı borçlu mükelleflere kolaylık amacıyla işbu tebliği yayınlamıştır. Tebliğin dayanağı 6183 sayılı kanunun 7020 sayılı yasa ile değişik 48/A bent hükmüdür. Önümüzdeki günlerde Maliye Bakanlığının konuyla ilgili vergi teşkilatına açıklayıcı iç genelgeler ile vergi idaresini aydınlatması düşünülmektedir. Amme borçlusu mükelleflerinde durumlarını gözden geçirerek vergi dairelerine borçları ile ilgili müracaat etmeleri yararlı olacaktır. Bilindiği gibi, borçlu bir mükellefin borcunu tecil ve taksitlendirme yaptırtması durumunda borcu yoktur belgesi alabilir, ihalelere katılabilecektir. Ancak, haciz varsa bu hacizlerin kaldırılabilmesi için borcun tümüyle ödenmesi zorunludur.