Evlenecek çiftler, yasakların kalkmasını heyecanla bekliyor. Yasaklar bitince düğün sezonu açılacak.

Düğünlerin olmazsa olmazlarından birisi de takılar. Son haftalarda altın artmaya başladığı için takılar daha da önem kazandı…

ALTINLAR GELİNE

Takıların kime ait olduğu bazen anlaşmazlıklara yol açabiliyor. Aslında konu çok açık. Çünkü altınlar geline ait!..

Yargıtay'ın yerleşik görüşü bu doğrultuda. Yargıtay'ın çok sayıda verdiği karardan birisi de şöyle:

'Kural olarak düğün sırasında takılan ziynet eşyaları; kim tarafından, kime takılırsa takılsın, kadına bağışlanmış sayılır ve artık kadının kişisel malı olur. Bu bağlamda mahkemece, düğünde hem davacı kadına, hem de davalı kocaya takılan takıların, davalıda kaldığı ispat edilenler yönünden davacıya iadesine karar verilmesinde bir isabetsizlik bulunmamaktadır.' (Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, 12.03.2015 tarih ve E.2014/10588, K.2015/3965)

BOŞANMA SONRASINDA NE OLACAK?

Yargıtay, eşinden boşanmış olan bir kadının, eşinde kaldığını iddia ettiği altınların iadesini talep ettiği bir dava üzerine; koca, bu takıları bozdurup harcadım dese de bedelini iade etmek zorunda biçiminde hüküm vermiş. Burada kadına düşen görev, söz konusu durumun ispatı.

TAKILARIN VERGİSİ

Düğünde takılan altın ve diğer ziynet eşyası vergiye tabi değil. Altınlardan ne gelir vergisi ne de veraset ve intikal vergisi alınıyor.

Ancak bunun da bir sınırı var. Takıları tutarının ivazsız intikal kapsamına girmemesi, diğer bir ifade ile teamüllere uygun olması gerek.