0

Okuyuculardan Gelen Sorular- Bankaya İbraz Edilmeyen Çek Bedelinin Tahsili

Bir okuyucumuzdan gelen soru şu şekilde;

- Daha önce iş yaptığımız bir şirketten alacağımıza istinaden aldığımız çek Haziran 2016 tarihlidir. Fakat iyi niyet göstererek çeki yazdırmadık ve tutarın bir kısmını elden nakit olarak aldık. Fakat kalan büyük kısmı alamıyoruz ne yapmamız gerekir?

Türk Ticaret Kanunu'nun 808. Maddesi uyarınca; zamanında ibraz edilmiş olan çekin ödenmemiş olduğu ve ödememe hali;

a) Resmî bir belge, 'protesto' ile,

b) Muhatap tarafından, ibraz günü de gösterilmek suretiyle, çekin üzerine yazılmış olan tarihli bir beyanla,

c) Bir takas odasının, çek zamanında teslim edildiği halde ödenmediğini tespit eden tarihli bir beyanıyla,

sabit bulunduğu takdirde hamil; cirantalar, düzenleyen ve diğer çek borçlularına karşı kambiyo senetlerine dayalı icra takibi yapabilecektir.

Tarafınızca, iyiniyete dayanarak bu işlemler yapılmadığından, ödenmemiş miktar üzerinden çek ile birlikte ilamsız icra takibi yapma hakkınız bulunmaktadır.

T.C. Yargıtay 19. Hukuk Dairesi'nin 14.4.2016 tarih, E. 2015/14877 K. 2016/6667 sayılı kararı; 'keşidecinin imzasını taşıyan çek yazılı delil başlangıcı niteliğinde olduğundan davacının davasını diğer yan deliller ve tanık beyanları ile ispat edebileceği', şeklinde olup ilamsız olarak başlatmış olduğunuz takip itiraza uğrasa dahi; itirazın iptali davası açtığınızda, elinizdeki çek yazılı delil başlangıcı sayılacağından tanık beyanları, ticari defterler vs. diğer deliller ile alacağınızı ispat etme hakkınız olacaktır.

SORULARINIZI BEKLİYORUZ

Her Perşembe sorularınızın cevaplarını bu köşede görmek isterseniz, sorularınızı [email protected] adresine gönderebilirsiniz.