Sigorta şirketleri tarafından sigortalıya ödenen hasar ile hasar gören malların sigortalıya terk edilmesi veya aracılar vasıtasıyla satılması halinde sigorta şirketlerinin lehlerine kalan tutarların BSMV'ye tabi tutulacağını ve bu hususla ilgili olarak aşağıda belirtilen şekilde yapılan işlemlerin BSMV'ye tabi olup olmayacağı yönünde açıklama yapılmıştır.

Rücu ve sovtaj tutarlarının BSMV yönünden vergilendirilmesi ve matrah

1- Sigorta şirketlerinin rücu ve sovtaj işlemleri sonucunda nakden veya hesaben lehe aldığı paralar üzerinden yürürlükteki oranlara göre BSMV hesaplamaları gerekmekte olup, söz konusu işlemlerde BSMV matrahı, mülga Hazine Müsteşarlığının 2015/6 sayılı Genelgesi kapsamında sigorta şirketleri tarafından tahsil edilen/edilecek rücu veya sovtaj bedeli ile daha önce tahakkuk ettirilen rücu veya sovtaj değeri arasındaki farktır.

2- Buna göre, sigorta şirketlerinin sovtaj işlemleri sonucunda mülkiyetine almış oldukları hurda veya hasarlı malların satışı ya da söz konusu malların sigortalıdan alınan bir vekalet ile aracı bir firma tarafından üçüncü şahıslara satılması sonucu satış bedelinin doğrudan veya sigorta şirketi aracılığıyla tazminat bedelinin bir parçası olarak sigortalıya ödenmesi işlemlerinde, hurda veya hasarlı malların satış bedeli ile daha önce tahakkuk ettirilen sovtaj değeri arasındaki fark üzerinden BSMV hesaplanması gerekir.

3- Sigorta şirketleri tarafından sovtaj (kurtarma) bedeli ödenmeyerek hurda veya hasarlı malların sigortalıya bırakılması ve sigorta tarafından bizzat satılmasına ilişkin işlemlerde ise sigorta şirketlerince yapılan muameleden söz edilemeyeceğinden söz konusu işlem BSMV'ye tabi tutulmaz.

________________________

(Resmi Gazete: 11.10.2022 tarihli 31980 sayılı)