'Yeni Ekonomik Program' (kısaca YEP) 2019-2020 yıllarında uygulanacak 'Orta Vadeli Mali Plan' (kısaca MALİ PLAN) yayınlandı. MALİ PLAN'a göre 2019 - 2020 döneminde uygulanacak ekonomi politikalarının temel amacı;

- Makroekonomik istikrarı korumak

- Mali disiplini sürdürmek

- Cari dengeyi iyileştirmek

- Enflasyonu düşürmek

- Büyümeyi hızlandırmak

- İstihdamı arttırmak

- Ve gelir dağılımını iyileştirmektir.

Bu amacı gerçekleştirmek için;

- Orta vadede nitelikli istihdam oluşturan

- Enflasyon ve cari açığa yol açmayan,

- Ağırlıklı olarak yurtiçi tasarruflar ve doğrudan yabancı yatırımlarla finans edilen,

- Yatırım ve ihracata dayalı bir büyüme yapısı hedeflenmektedir.

Yukarda belirtilen ekonomi politikasının temel amacını gerçekleştirmek için gerekli hedeflere ulaşmak üzere hazırlanacak mali bütçede yer alacak vergi gelirlerine ilişkin temel politikalar şunlardır:

* Vergi sisteminde adalet ve etkinliği sağlanacaktır.

* Uluslararası düzeyde rekabet gücünü arttıracak vergi düzenlemeleri yapılacaktır.

* İstihdamı ve yatırımı teşvik edecek vergi tabanını genişletmek ve kayıtdışılığı azaltmak amacıyla yurtiçi tasarrufları arttıracak, Türkiye'nin bölgesel ve küresel bir finans merkezi olmasını sağlayacak vergi politikaları geliştirilecektir.

* Vergi mevzuatını daha basit ve kolay uygulanabilir hale getirerek vergilemede istikrar ve öngörülebilirliği esas alan uluslararası düzeyde rekabet gücünü arttıran teknoloji ve yenilikçiliği hedefleyen katma değeri yüksek yatırım ve nitelikli istihdamı destekleyen vergi politikalarının geliştirilmesine özen gösterilecektir. Bu çerçevede Gelir Vergisi Kanunu, Kurumlar Vergisi Kanunu ve Vergi Usul Kanunu kapsamlı bir şekilde reforma tabi tutulacaktır.

* Katma Değer Vergisi oranlarının düşürülmesi çalışmaları yürütülecektir.

* Yurtiçi tasarrufları yüksek düzeyde arttırmak ve ekonomik sisteme dahil edilmesini özendirmek amacıyla vergi mevzuatında düzenlemeler yapılacaktır.

* İklim değişikliği ve çevre kirliliğiyle mücadele amacıyla vergi politikaları geliştirilecektir.

* Haksız rekabeti önlemek, kaynak dağılımında etkinliği sağlamak, ekonomide rekabet gücünü ve kamu gelirlerini arttırmak amacıyla vergi tabanını genişletici vergi politikaları geliştirilerek, kayıtdışılıkla mücadele edilecektir.

* İşletmelerde ilave istihdam sağlamak için vergi düzenlemeleri yapılacaktır.

* Sanayi üretiminde verimliliği ve rekabet gücünü arttıracak dünya ticaretinde yaratılan katma değerden fazla pay almasını sağlayacak yeni vergi politikaları geliştirilecektir.

* Yatırımcılar ve finansal kurumlar için vergi yönetiminde belirsizliği giderecek vergisel düzenlemeler yapılacaktır.

Yukarda vergi düzenlemeleriyle ilgili mali planda yer alan düzenlemeler, 2019 ve 2020 yıllarında yeni bir vergi düzeniyle karşılaşacağımızı işaret ediyor. Bu amaçların gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini önümüzdeki günlerde meclise gönderilecek 2019 yılı bütçesinde hep birlikte göreceğiz.