Psikolojinin yaşamımıza etkisine baktığımızda birçok kötü ve iyi etkileri vardır. Psikoloji, insanın günlük hayatının yanı sıra ruhsal olarak sağlığını da etkilemektedir. İnsanlar ruhsal sağlını korumak amacıyla çoğu zaman meditasyona, psikoloğa ve bazen de kitaplara vakit ayırmaktadırlar. Aslında bakılırsa kişinin bu durumu kontrol edebilmesi toplumda pek de kolay değildir. Bu yüzden maddi ve manevi açıdan çoğu zaman kayıplar yaşanmaktadır. Buna güzel bir örnek vermek gerekirse, sağlık durumu iyi olmayan bir kişinin psikolojisini koruyarak ona moral verip, yaşama sevincini arttırarak tedavi etmenin ilaçtan daha etkili olduğu görülmüştür.

Bir olayda, o olayın kötü tarafından bakmak yerine, ona iyi tarafından bakmak o durumun bize hasar vermeden ortadan kaldırılmasında yardımcı olabilir. Kötü olanın zaten kötü olduğunu bilmek ve bunu bile bile üstüne gitmek veya bu durumu daha da gözümüzde karamsarlaştırmak kişiye geçmişte bırakacağı bir kötü anıdan başka bir katkıda bulunmaz. Bu yüzden yeri geldiğinde, gerçekçiliği size zarar vermeyecek şekilde kullanmamak yararlı olabilir.

Psikoloji iş yaşantımızı etkiler mi ?

Günümüzde, bazen fark etmesek de psikolojinin kötü etkileri yüzünden işimizi verimli şekilde yapamamaktayız. Toplumda bazı kişilerin söylediği klişe cümleyi söylemek gerekirse 'eve iş getirmemek' kişinin özel hayatında olumlu bir etki bırakır. Bu cümleyi uygulamadığımızda ise, iş yükünün stresini ev ortamına getirdiğimizde aslında oradaki stresin özel hayata etkisinin olmadığını fark etmeyerek özel hayatınızdaki kişilerin problemli olduğunu düşünebiliriz. Bu durumu ortadan kaldırmak adına eve iş, işe de evi getirmek düzeni bozabilir, zarar verebilir, yok edebilir.

Beyin psikolojik oyun oynar mı ?

Beyin'in vücuttaki olmazsa olmaz bir yapı olduğunu söylememize gerek yoktur. Beyin aslına bakarsak, sizi fizikselin yanında psikolojik olarak da küçük oyunlar yaparak yönetmektedir. Örnek vermek gerekirse uyumak tüm canlıların ihtiyacıdır. Fakat bu ihtiyaç bazen sizi işlerinizi yapmamanız için artarak küçük bir oyunu yapabilir. Bu durumu kontrol altına almak da sizin elinizdedir.

Baktığımızda çok fazla işimiz olduğunda bir anda gelen uyku, gece uykumuzu aldığımız halde yorgunluk, uykulu hale gelmemizin psikolojik sebebidir. Beyini kontrol edebilmek aslında oldukça kolaydır. Bunun yolu psikolojiyi canlı tutabilmektedir. Psikolojik olarak ben bunları severek isteyerek yapıyorum diye beyine sinyal yollarsak o zaman yorgunluk, uykulu hal durumu ve isteksizlik ortadan kalkar. Beyini ve psikolojiyi kontrol edebilmek sizin elinizdedir. Ve psikoloji her şeydir.