0

Okuyuculardan Gelen Sorular- Raporlu İşçinin İş Akdinin Feshi

Bir okuyucumuzdan gelen soru şu şekilde;

İşçinin raporlu olduğu sürede işverenin iş akdini fesih hakkı var mıdır?

İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkını düzenleyen 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25. Maddesi'nin 1. fıkrası Sağlık Sebepleri başlığı altında düzenlenmiş olup, fıkra uyarınca; İşçinin kendi kastı veya derli toplu olmayan yaşayışı yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığı haricinde olan işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre Kanun'un 17. Maddesinde yer alan bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar. Buna göre işçi raporunun;

a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için; iki hafta + altı hafta,

b) İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için; dört hafta + altı hafta,

c) İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, altı hafta + altı hafta,

d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, sekiz hafta + altı haftayı aşması halinde işverenin fesih hakkı olacaktır.

Doğum ve gebelik hallerinde bu süre Kanun'un 74. Maddesinde yer alan analık hali izni(doğum izni) nin bitiminde başlar. Ancak işçinin iş sözleşmesinin askıda kalması nedeniyle işine gidemediği süreler için ücret işlemez.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin kararı uyarınca da; rapor süresince iş akdi askıda bulunduğundan söz konusu fesih işlemi raporun bitim tarihinde hüküm ve sonuçlarını doğurur. Bu durumda rapor hitamına kadar olan sürenin davacının hizmet süresine eklenmesi ve bu süre içinde yürürlüğe giren toplu iş sözleşmesi var ise bu sözleşmeden yararlanması gerekir.

SORULARINIZI BEKLİYORUZ

Her Perşembe sorularınızın cevaplarını bu köşede görmek isterseniz, sorularınızı [email protected] adresine gönderebilirsiniz.