0

Kıdem tazminatına ilişkin olarak halen yürürlükte olan 1475 Sayılı İş Kanunu'nun 14. Maddesinde kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile iş akdini sona erdirmesi halinde, işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.

Bir yıllık süre hak düşürücü olup, kadın işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için evlilik tarihinden itibaren bir yıl içerisinde iş akdini feshetmesi gerekmektedir.

Kadın işçinin bu haktan yararlanabilmesi için; iş akdini evlilik nedeniyle feshettiği ve kıdem tazminatının kendisine ödenmesini talep ettiği yazılı belgeyi işverene sunması gerekmektedir.

Kadın işçinin evlilik nedeniyle işten ayrılması halinde ihbar tazminatı hakkı bulunmamaktadır. Ayrıca, işveren de işçinin ihbar süresince çalışmasını isteyemez.

T.C. Yargıtay 9.Hukuk Dairesi'nin 02.12.2013 tarih, E. 2013/12235 K. 2013/31565 sayılı kararında da belirtildiği üzere, kadın işçinin evlilik nedeniyle işten ayrılmasından sonra başka bir işte çalışmaya başlaması hakkın kötüye kullanımı sayılmamaktadır.

SORULARINIZI BEKLİYORUZ

Her Perşembe sorularınızın cevaplarını bu köşede görmek isterseniz, sorularınızı [email protected] adresine gönderebilirsiniz.