0

Tebligat ile ilgili düzenlemeler Tebligat Kanunu ile belirlenmiştir.

Vergilendirmeye ilişkin tebligat hükümleri ise Vergi Usul Kanunu'na (VUK) göre yapılıyor. VUK'ta açıklık bulunmayan hallerde ise Tebligat Kanunu'na göre işlem tesis ediliyor.

KANUNİ TEMSİLCİ

Vergi kanunlarında tutuklu ve hükümlülere, vergilendirme ile ilgili tebliğlerin ne şekilde yapılacağı konusunda hüküm bulunmuyor. Böyle olunca da Tebligat Kanunu devreye giriyor.

Tebligat Kanunu'nun 19. maddesine göre, 'tutuklu ve hükümlülere tebliğ yapılmasını, bunların bulunduğu müessese müdür veya memuru temin ediyor'.

BİR YIL VE DAHA UZUN HAPİS

Medeni Kanun'a göre bir yıl ve daha uzun hapis cezası alan her ergin kısıtlı sayılıyor. Cezayı yerine getirmekle görevli makam, hükümlünün cezasını çekmeye başladığını, kendisine vasi atamak üzere hemen yetkili vesayet makamına bildirmekle yükümlü.

Bir yıl ve daha uzun hapis cezasına mahkûm olup kendilerine kanuni temsilci atanmış olanların tebligatı kanuni temsilciye yapılıyor. Kanuni temsilcisi olmayıp da bulunması gerekenlere kanuni temsilci tayin ediliyor. Kanuni temsilciye yapılan tebligatın gerçekleşmemesi halinde, VUK'a göre ilan yolu ile tebligat yapılıyor.