Türkiye'de çeşitli kurumlarca yönetim danışmanlığı deneyimini arttırmaya yönelik projeler yürütülmüştür ve yürütülmektedir. Dünya Bankası-İGEME konsorsiyumunca yürütülen Tarımsal Sanayi Geliştirme Yönetim Danışmanlığı Projesi ve geçtiğimiz yıllarda bitirilen Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Projesi sonuçları itibariyle çok başarılı iki örnek projedir.

Tarımsal Sanayi Geliştirme Yönetim Danışmanlığı Projesiyle sektöre yönetim danışmanı ve uzman yönetim danışmanları kazandırılmıştır. Söz konusu olan bu projeler, yönetim danışmanlığı projesi oldukları kadar yönetim danışmanı yetiştiren ve şirketleri yönetim danışmanlığı hizmeti ile tanıştırarak sektörün yaygınlaşmasına yönelik katkıları olmuş projelerdir.

Yönetim Danışmanları Derneği'nin (YDD), otuz yıla yakın bir zamandır gerçekleştirmekte olduğu Yönetim Danışmanlığı Sertifika (CMC, Certified Management Consultant) programları da ülkemizde yönetim danışmanlığı standartlarının yaygınlaştırılması, mevcut yönetim danışmanlarına ve mesleğe ilgi duyanlara mesleki formasyon kazandırılması konulu sistematik programlardır. Yönetim Danışmanlarına yönelik yürütülen programlarda eğitimler, YDD'nin deneyimli üyeleri tarafından verilmektedir.

YDD üyelerinin gönüllülük esasıyla hizmet sunduğu bu programların; vaka çalışmalarının zenginleştirilmesi, uzmanlık konularına ayrıştırılmış ileri düzey programların geliştirilip sunulması, mevcut programların daha fazla gerçekleştirilmesi ve fiziki olanaklarının iyileştirilmesi, kursları tamamlayanların gerçek yönetim danışmanlığı projelerinde staj yapmalarının sağlanması ile yüksek katma değer elde edilmektedir.

ICMCI (International Council of Management Consulting Institutes) 'Uluslararası Yönetim Danışmanlığı Enstitüleri Konseyi' her ülkede bir ulusal yönetim danışmanlığı örgütünü akredite etmektedir. Ülkemizi temsilen ICMCI'ın üyesi olan YDD, CMC'lik koşullarını haiz üyelerini Sertifikalı Yönetim Danışmanı (CMC) olarak belgelendirme yetkisine sahiptir.

YDD, CMC'leri takip ederek yönetim danışmanlığını aktif olarak sürdürme, yönetim danışmanlığı mesleğinin gerektirdiği kişisel ve mesleki faaliyetlerde bulunma, sosyal sorumluluk çalışmaları yapma, kişisel ve mesleki gelişimine yatırım yapma gibi şartları yerine getirdiklerini kanıtlayan CMC'lerin belgelerini her üç yılda bir yenilemektedir.

CMC'liğin dışında ülkemizin ulusal personel belgelendirme sistemi olan MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) sistemi dahilinde ulusal meslek standartlarının geliştirilmiş olması sevindiricidir.

Yönetim Danışmalığı uzmanlığı alanına talep tarafının üç ana karakterde olduğu görülmektedir; Bunlar;

1. Kamu kurumları,

2. Kurumsal özel sektör şirketleri,

3. Kurumsallaşma yolculuğundaki özel sektör şirketleridir.

En büyük alıcı kamu kurum ve kuruluşlarıdır. Kurumsallaşmış özel sektör şirketleri ise son zamanlarda kısıtlı da olsa yönetim danışmanlığı bütçesine sahiptir. KOBİ'lerin yönetim danışmanlığına bütçe ayırma konusunda henüz yeterli olmadıkları söylenebilir.

Yönetim Danışmanlığı arz tarafındaki oyuncular ise; marka güçleri, ölçek ekonomileri, yönetim kurulu yapıları, ortaklık/sermaye yapıları, standartlaşmış metodolojileri, uluslararası kıyas (benchmark) sunma güçleri, fiyat düzeyleri gibi yönleri dikkate alınarak kümelendiğinde üç ana karakter dikkat çekmektedir.

Bunlar;

1. Küresel şirketler,

2. Ulusal çapta çalışan şirketler,

3. Anadolu'da teşvik ve hibelere yönelik proje yazan ve projenin uygulanmasına nezaret eden bölgesel yönetim danışmanları.

Şeklinde oldukları görülmektedir.