Menenjit beyni ve omuriliği çevreleyen koruyucu zarları ve burada bulunan sıvıyı etkileyen ciddi bir hastalıktır. Saatler içinde ölüme neden olabilir, bu nedenle erken teşhis ve tedavi önemlidir.

Menenjitin erken dönemde farkedilip tedavi edilmemesi durumunda beyin ve sinir sisteminde kalıcı hasar yaratabilir. Hastalığın en bilinen bulguları ateş, baş ağrısı, kusma ve ensede ki sertliktir. Menenjit her yaş grubunda görülebilir ancak en sık 1 yaş altındaki çocuklarda, genç ve genç yetişkinlerde ve 60 yaş üstü bireylerde görülür.

Menenjit üst solunum yolu hastalıkları sonrası ortaya çıkabilir. Bakteri, virüs, mantar ve parazitlerle bulaşır. Özellikle çocukluk çağında yapılan menenjit aşıları koruyuculuk sağlar.

Menenjitin en sık görülen türü viral olan ve daha hafif seyreden şeklidir. Bakteri kaynaklı oluşan menenjit ise en riskli türdür. Kabakulak, suçiçeği, kızamık gibi hastalıklara neden olan virüsler menenjite de neden olabilirler. Birde yavaş büyüyen organizmaların beyni çevreleyen zarı hedef alması sonucu oluşan kronik menenjit bulunmaktadır.

Menenjite neden olan bakteriler vücuda öksürme, hapşırma, öpüşme gibi yollarla girebilir. Ortak kullanılan mutfak eşyaları virüsün bulaşmasına yol açabilir. Virüsler veya bakteriler vücuda ağız, burun ve kulak yolu ile girebilir.

Menenjitteki bir diğer belirtide deride ortaya çıkan döküntülerdir. Döküntü hızlı bir şekilde yayılmadan önce kırmızı veya mor lekelere dönüşmeden küçük, kırmızı iğne batması şeklinde ortaya çıkar.

Menenjitten korunmak için eller sık sık yıkanmalı, hijyen kurallarına dikkat edilmeli, hapşırma ve öksürme sırasında ağız mutlaka kapatılmalı, gıdalar iyi pişirilmeli, bağışıklık sistemi güçlü tutulmalı ve çocuklara mutlaka menenjit aşısı yaptırılmalıdır.