0

2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2014 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Tasarısının Türkiye Büyük Millet Meclisinde 20.01.2016-09.03.2016 tarihleri arasında önce Plan ve Bütçe Komisyonunda sonra Genel Kurulda görüşülmesi sırasında Hükümetin ekonomi politikasından sorumlu olan kabine üyelerinin yaptıkları konuşmalarındaki ilginç bazı saptamalarına ve görüşlerine ilişkin cümleleri Meclis tutanaklarından okurlarımıza yorumsuz aktararak; ekonomiden sorumlu üst siyasi kişiliklerin anılan görüşmeler sırasında önceden hazırlıklı olarak veya spontane söylediklerini, değişik bir açıdan görmenize yardımcı olmak istedim. Ekonomi yönetiminin aşağıda aktardığım bazı saptamalarına ve görüşlerine kısmen veya tamamen katılmanın veya katılmamanın sizlerin objektif olabilme iradenizle bağlantılı olduğunu, bulunduğunuz bireysel veya kurumsal ekonomik cepheyle kısmen ilişkilendirilmesi ve makro bir bakış yapılabilmesi halinde daha sağlıklı bir yorumun oluşabileceğini düşünüyorum.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek :

(*) Ülkemizde tasarrufların yetersiz olduğu bir gerçektir.

(*) Verimlilik düzeyinde OECD ortalamalarına göre oldukça gerideyiz.

(*) Enflasyon 2016 yılı için en önemli sorun alanlarından bir tanesidir.

(*) Rantların vergilendirilmesi; vergi adaleti açısından da, tasarruflar açısından da son derece önemlidir. Bu konuda netim

(*) Rezervlerimiz; milli gelire oran olarak da, kısa vadeli borçlarımıza oran olarak da arzulanan noktada değil, bu açık ve nettir.

(*) Türkiye'de, biz, mutlak yoksulluğu küresel standartlarda neredeyse yok ettik.

Maliye Bakanı Naci Ağbal :

(*) Bütçe hakkı ve bu bağlamda bütçe denetiminin güçlendirilmesinin demokrasimizin ve hukuk devleti anlayışımızın güçlendirilmesi anlamına geldiğine yürekten inanıyorum.

(*) Düşük petrol fiyatları, enerjide dışa bağımlılığı yüksek olan ekonomilerde enflasyon ve cari işlemler dengesi açısından olumlu katkı sağlamaktadır.

(*) Bankacılık kesiminin ve reel sektörün yurt dışına olan döviz cinsinden borçları konusunda dikkatli olmaya devam etmemiz elzem.

(*) Sayıştay raporlarında eleştirilen bir çok husustan dolayı anlıyorum ki, bizim iç denetim sistemimizde eksiklikler var.

(*) Kayıt dışı ekonomiyle daha fazla mücadele etmemiz lazım.

(*) Doğrudan gelir üzerinden alınan vergileri artırmamız lazım. Dolaylı vergileri aşağı çekmemiz lazım.

(*) Özel sektör üzerindeki toplam vergi yükünü aşağı çekmemiz lazım.

(*) Kamu hizmetlerini program yaklaşımıyla ele alan yeni bir bütçe yapısına geçmeyi hedefliyoruz.

(*) Yaptığımız vergisel düzenlemeler ile Türkiye vergisel açıdan dünyadaki en rekabetçi ülkelerden birisi haline gelmiştir.

(*) İçeride de, dışarıda da, Türkiye'de kamu hesaplarının ne kadar şeffaf olduğunu herkes takdir ediyor.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş :

(*) 2016 yılı ve önümüzdeki dönem yurt dışı müteahhitlik sektörümüz açısından iş yaptığımız pek çok ülkede düşen petrol gelirleri sebebiyle zor geçebilecek yıllar.

(*) Bugüne kadar Türkiye'nin dünya çapında olağan üstü derecede kabul görmüş bir markasının olduğunu söylemek yanıltıcı olur.

(*) Dünyada gelir dağılımı en iyi 13'üncü ülke Türkiye gözüküyor.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz :

(*) Özel tasarruflardaki yetersizlik ve bunun sonucunda özel sabit sermaye yatırımlarının zayıf performansı Ülkemizin büyüme potansiyelini aşağı yönlü etkilemektedir.

(*) Bu kurun yarın ne olacağını, bir sene sonra, üç sene sonra ne olacağını hiç birimiz kesin bir şekilde söyleyemeyiz doğrusu. Daha iyiye de gidebilir daha kötüye de gidebilir.

(*) Ekonominin düşmanı belirsizliktir.

(*) Meclisimizin bir saatlik çalışması 600 bin lira civarında bir maliyettir.