Miras sözleşmesinin iki taraflı düzenlenmesi gerek. Ama geçerli olması için resmi vasiyetnameşeklinde düzenlenmesi de şart.

Sözleşmenin tarafları, arzularını resmi memura aynı zamanda bildirirler ve düzenlenen sözleşmeyi memurun ve iki tanığın önünde imzalarlar.

OLUMLU MİRAS SÖZLEŞMESİ

Olumlu miras sözleşmesi ile miras bırakan, miras sözleşmesiyle mirasını veya belirli malını sözleşme yaptığı kimseye ya da üçüncü bir kişiye bırakabilir.

MİRASTAN FERAGAT

Miras bırakan, bir mirasçısı ile karşılıksız veya bir karşılık sağlanarak mirastan feragat sözleşmeside yapabilir. Bu durumda feragat eden, mirasçılık sıfatını kaybeder.

Bir karşılık sağlanarak mirastan feragat, sözleşmede aksi öngörülmedikçe feragat edenin altsoyu yani çocukları ve torunları için de sonuç doğurur.

ORTADAN KALDIRILMASI

Tüm miras sözleşmeleri, tarafların yazılı anlaşmasıyla her zaman ortadan kaldırılabilir.Mirasçı atanan veya kendisine belirli mal bırakılan kişinin, miras bırakana karşı miras sözleşmesinin yapılmasından sonra mirasçılıktan çıkarma sebebi oluşturan davranışta bulunduğu ortaya çıkarsa; miras bırakan, miras sözleşmesini tek taraflı olarak ortadan kaldırabilir. Tek taraflı ortadan kaldırmanın, vasiyetnameler için kanunda öngörülen şekillerden biriyle yapılması gerekir.