'Hiç bi şeycik beklemedim aslında bu hayattan...'

'Aslında pek bir şey istemedim şu hayattan... Nohut oda, bakla salon..! Azıcık aşım, kaygısız başım... İçinde yeşerdiğim umutlarla, biraz yetinirken azıcık da arttığım...Ve hiç bi şey beklemedim ki, sımsıcak doyumlarla büründüğüm duygulardan başka, hiç bi şeycik..!' Hani derler ya; 'bir küçücük evim olsa, nohut oda, bakla salon... İçinde de bir küçücük soba, bir de kilim olsa, o yeterdi bana... Yeter de artardı bile..!'

Küçükken büyüklerimizden işittiğimiz bu sözcükler, tekerleme gibi dilimizden düşmezdi bir zamanlar. Bilinçli bilinçsiz tekrarlar dururduk bu cümleleri. O zamanlar çocuk aklıyla düşünürken; 'Nohut oda, bakla salon... Bir küçücük sobam, bir de kilim olsa o yeterdi bana..' sözcüklerindeki nohut ve baklayı, kafamdaki odalarla biçimlendirmeye çalışır, kilimle sobayı da nerelere yerleştireceğimi bilemezdim bir türlü. Dolayısıyla yetiremediğim doyumlarla, artıramadığım duygular arasındaki mecaziyeti de bir türlü yakalayamazdım doğrusu.

Gel ve git zaman; hayat o küçük boyumu aşıp da ölçüsünü aldığında, yaşam denilen o kaftan, emre amade giyilmeye hazırdı sanki..!

O kaftan ki, bazen sımsıkı sardığı bedenimle soluklanamazken, bazen de olduğundan büyük ve emanet gibiydiler üzerimde.!

Daha sonra yaş, biraz kemale erince nice umutlar inşa ettim yaşantımda... 'Nohut oda, bakla salon' misali..! İçinde yeşerttiğim soluklar, ne boyumdan büyük, ne de küçücüktüler... Sıcacık yaşamlarda örtündüğüm duygular ise, doyumların en doyumunu taşırlarken bana..!

Tüketim dünyasının tüketim toplumundaki kahramanı olan bizler, yetinemediğimiz doyumlarla, hızla tüketerek tükendiğimiz değerlerde ne derece tasarrufumuz olabilir ki? 'Nohut oda, bakla salon misali..!'

Ve yetemediğimiz duygularla, ne kadar çoğalıp artabiliriz ki..?

Fakat, yine de kadın içini çekerek; 'Aslında pek bir şey istemedim şu hayattan... Nohut oda, bakla salon..! Azıcık aşım, kaygısız başım... İçinde yeşerdiğim umutlarla, biraz yetinirken azıcık da arttığım...Ve hiç bi şey beklemedim ki, sımsıcak doyumlarla büründüğüm duygulardan başka, hiç bi şey..!' dedi.