Kısa dönemli finansal planlamanın en temel araçlarından biri nakit bütçesidir. Nakit bütçesi, gelecek dönemlere ilişkin nakit giriş ve çıkışlarının tahmin edilip özetlendiği bütçedir. Nakit bütçesinin hazırlanmasındaki amaç, ele alınan döneme ilişkin işletmenin nakit ihtiyaçlarının ve fazlalıklarının önceden tespit edilmesidir.

Böylece işletme, ne zaman nakit açığı olacağını görerek bu açığın ne şekilde karşılanacağının kararını önceden vermek suretiyle likidite sıkışıklığını önleyebilecektir. Nakit fazlalığının olduğu dönemlerde ise bu fazlalığın ne şekilde değerlendirileceğinin kararını yine önceden verme imkanına sahip olacaktır.

Proforma finansal tablolar, firmanın uzun süreli finansman gereksinimini saptanması açısından elverişli araçlar olmalarına karşın, kapsadıkları dönem içerisindeki nakit akışlarını göstermezler. Bu nedenle ek finansman ihtiyacı tespit edilmemiş olsa bile planlanan dönem içerisinde önemli tutarlara ulaşabilen fon açığı ya da fazlası oluşabilir. Bu bağlamda nakit bütçeleri, proforma finansal tabloların eksikliğini gidererek, finans yöneticilerinin planlamada kullanabilecekleri bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Nakit bütçeleri, yalnız firmanın belirli bir dönem sonundaki toplam finansman gereksinimini değil, aynı zamanda bu ihtiyacın zaman içerisindeki dağılımını da ortaya koyarak zamanlama sorununun çözümüne katkıda bulunur.

Nakit bütçesinin uygulanacağı zamanın bilinmesi, fon akışının sınırlarının saptanması açısından zorunludur. Aksi halde, bütçenin kontrol ve karşılaştırma aracı olarak kullanılamaz. Genel olarak nakit bütçelerinin süresi altı ay ve bir yıl olmakla birlikte, bu süre kesin değildir. Nakit bütçeleri yapılan işin türüne göre üçer aylık veya aylık bütçeler olarak da düzenlenebilir.[1]

-----------------------

[1] Nurhan Aydın, Mehmet Şen, Niyazi Berk, 'Finansal Yönetim-1', ANADOLU ÜNİVERSİTESI YAYINI NO: 2577 AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ YAYINI NO: 1547, Haziran 2012, Eskişehir, s. 153.