[email protected]

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Yaratıcı Şehirler Ağı'na (UCCN) dahil 116 kent arasında Türkiye'yi temsil eden ilk şehir unvanına sahip Gaziantep'te, 12-15 Eylül tarihlerinde bu yıl ikincisi gerçekleştirilen GastroANTEP, yaklaşık 1 milyon kişiye unutulmaz anlar yaşattı ve birbirinden lezzetli tatlarla buluşturdu.

Dünya Bankasının en rekabetçi 7 şehirden biri olarak seçtiği, Gaziantep'in güneş, toprak ve tarihten gelen mutfağını dünyaya tanıtmak amacıyla bu yıl ikincisi düzenlenen festival, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Valiliği koordinasyonunda ve Gaziantep'i Geliştirme Vakfı (GAGEV) iş birliğinde düzenleniyor.

4 gün süren festival boyunca heyecanını hem basın mensuplarına hem de katılımcılara yansıtmayı başaran Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, çalışmalarını ve projelerini Gaziantep'in dünyanın lezzet başkenti olduğunu ispatlayacak şekilde organize ettiklerini söyledi.

Yerelden evrensele, gelenekten geleceğe Anadolu'nun, bölgenin ve Gaziantep'in farkını tüm dünyaya anlatmayı kendilerine görev tayin ettiklerini vurgulayan Başkan Şahin, 'Bu yolda uluslar arası boyut çok önemli. O nedenle San Sebastian'da, Lyon'da, Paris'te, Londra'daki profesyonelleri ikinci defa gazi kentte ağırladık. 40 ülkeden gurme ve şefleri ağırladık. Akademisyenleri, bu işin eğitimini alan öğrencileri, çocukları, engellileri, esnafı ve tüm halkımızı Gaziantep'imizde gastronomi uzmanlarıyla buluşturduk. Olağanüstü bir başarıyla, geçtiğimiz yıl 250 bin olan ziyaretçi sayımızı bu yıl 4'e katlayarak, festivalimizde yaklaşık 1 milyon kişiyi ağırladık. Önümüzdeki yıl 2 milyon ziyaretçiyi şehrimizde misafir etmeyi hedefliyoruz' diyor.

Festival kapsamında konuklar için geziler, müze ziyaretleri, panel ve seminerler, şovlar, kadın ve çocuklar için atölye çalışmaları, konserler ve pek çok eğlenceli etkinlik organize edildi. Michelin yıldızlı şefler, tamamen yerel ürünler kullanarak workshoplar düzenlendi. Dünyanın yalnızca yerel ürünlerle gerçekleştirilen tek gastronomi yarışması 'Local Chef' gerçekleştirildi. Festival kapsamında Festival Park, müzik dünyasının önemli isimlerini ağırladı.