0

Dünkü yazımda Orta Vadeli Plan'da (OVP) yer alan savunma ve güvenlik harcamalarıyla ilgili olarak düşünülen kaynaklardan biri olan vergi düzenlemelerinden söz etmiştim. Kuşkusuz bu düzenlemelerin yapılması ihtiyacı yalnız savunma ve güvenlik amacıyla değil, bazı ekonomik gereksinimlerden de doğuyor.

Bu gereksinimlerin en önemlisi 1404 TL olan asgari ücret geliri olan çalışanların Gelir Vergisi tarifesinde Eylül ayında kademe artışı dolayısıyla ücretlerinde bir düşüş meydana gelmektedir. Kanun tasarısında asgari ücretin 1404 TL'nin altına düşmemesi için gerekli düzenlemelerin yapılması önerilmektedir.

Ayrıca, organize sanayi ve endüstri bölgeleriyle serbest bölgelerde yapılan imalat yatırımları için yeni teşvikler getirilmekte, mevcut Kurumlar Vergisi Kanununda tanımlanan katkı oranları 15'er puan arttırılıyor. Önerilen düzenlemelerde, gelecek yıl (2018) yapılacak imalat yatırımları harcamalarında kazanca yüzde 100 indirimli Kurumlar Vergisi uygulanması hedefleniyor. Bu indirimlerin tamamının diğer faaliyetlerden elde edilen gelirlerden mahsup edilmesi düzenlenmiş. Başka bir değişle 2018 yılında yapılan yatırım harcamalarının tamamı diğer kazançlardan elde edilecek kazançlardan düşürülmesi imkanı getiriliyor.

Bir diğer teşvik edici unsur, inşaat harcamalarıyla ilgili olup indirim yoluyla geri alınamayan Katma Değer Vergisinin (KDV) iadesinin önü açılıyor.

Görüşülmeye başlanan tasarıda kooperatiflere tanınan muafiyetlere kolaylık getirilmektedir. Bilindiği gibi bazı kooperatif türleri sadece ortaklarıyla işlem yapmaları halinde Kurumlar Vergisinden muaf tutulmakta; ortak dışı işlemler var ise, bu kooperatiflere tanınan vergi muafiyeti haklarını kaybediyorlar. Tasarıda önerilen düzenlemelerde kooperatiflerin bu haklarının korunması öngörülmektedir.

Yapılan diğer düzenlemelerden bir tanesi de, daha önce hazine arazisi tahsis edilmiş yatırımların tamamlanmaması halinde rayiç bedel veya emlak vergisi ödenmek suretiyle bu taşınmazlara yatırımcıların sahip olma olanağı getirilmektedir.

Kamuoyunda yoğun bir şekilde tartışılan Motorlu Taşıtlar Vergisine getirilmek istenen zamlardır. Bu zamlarla ilgili olarak tasarıda öngörülen yüzde 40'lık artışa, kamuoyunda gösterilen tepki etkisini göstermiş olup Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan vergi oranlarının gözden geçirilmesini istemiştir.

Vergi oranlarına getirilen artışlar nihai olmayıp ana kanunlarda yer alacak miktarın ekonomik gidişata ve etkisine göre Bakanlar Kurulu Kararı ile azaltılıp, arttırılabileceği bilinen bir gerçektir. Bu nedenle vergi oranlardaki değişikliklerin hemen uygulanması beklenmemelidir.