Trafik yoğunluğundan kurtulmak, temiz havada dolaşabilmek ya da sadece eğlence olsun diye son günlerde birçoğumuz scooter kullanmaya başladık. İlk zamanlarda pek çok tekerlekli araçtan daha zararsız görünse de scooter kullanımı yaygınlaştıkça beraberinde çeşitli sorunlar da getirmeye başladı. Herhangi bir güvenlik önlemi alınmadan binilmesi, tek kişi yerine iki kişiyle kullanılması, yayaların arasından ya da araç yolundan gitmesi gibi nedenlerle kazalar yaşanmaya başlandı. Ne yazık ki yasalarda scooter kullanımı ile ilgili gri alanlar bulunması da kazaların oluşmasında etken oldu.
Dünya'da da kullanımı her geçen gün artan elektrikli scooterların kask, koruyucu gözlük ve reflektörlü yelek giyilmeden kullanılmaması yönünde gerekli yasaların çıkması bekleniyor.
Dönüşlerde sağı solu kontrol edecek ayna düzeneğinin bulunmaması, bedeni koruyacak herhangi bir aksamın olmaması nedeniyle en çok yaralanmalar baş, yüz ve çene bölgesinde yaşanıyor.
Ülkemizde yapılan araştırmaya göre scooter kullanımı kadın ve erkekler arasında eşit yaygınlıkta. Scooterları en çok 18-44 yaş arası bireyler kullanıyor. Sadece İstanbul'da ortak kullanımda olan 50 bini aşkın elektrikli scooter bulunuyor. Her ne kadar hız limiti 25 kilometreden 15 kilometreye düşürülse de araçların şehir trafiğine karışması nedeniyle kazalar oluşuyor.
Dünya üzerindeki önemli metropollere baktığımızda scooter kullanımı ile ilgili katı kurallar görüyoruz.
Örneğin Londra; halka açık yollarda, kaldırımlarda, bisiklet şeritlerinde, bisiklet yollarında veya diğer kamusal alanlarda yetişkinlere yönelik elektrikli scooter veya çocuklara yönelik elektrikli scooter kullanılması yasak. Birleşik Krallık genelinde ise kamu mülkünde elektrikli scooter kullanmak yasa dışı kabul ediliyor. Sadece özel mülklerde kullanımına izin veriliyor.
Berlin'de kurallar Londra kadar katı olmasa da; kask, dizlik ve dirseklik kullanmak zorunlu. Scooter kullanmak için sorumluluk sigortası isteniyor ayrıca scooterda bağımsız çalışan iki fren bulunması gerekiyor.
Paris'te scooterların konumu gerçek zamanlı olarak izleniyor. Park, bahçe, okul civarındaki sokaklar, kamu binalarının önünde bulunan meydanlar ve ibadethanelerin çevresinde otomatik olarak hızları normal hızın yarısına düşüyor. 2019 yılından beri Fransa'da elektrikli scooter kullanırken sigorta yaptırma zorunluluğu bulunuyor. Müzik dinlerken ya da telefon kullanırken scooter kullanımı yasak.
İlk zamanlarda çevreci olmaları, özgürlük hissi vermeleri, kolayca ulaşılabilir olması nedeniyle elektrikli scooterlar gönlümüzü kazanmıştı. Ne yazık ki son zamanlarda ölümle sonuçlanan kazaların yaşanması kuralların yasalarla belirlenmesini de gerekli hale getiriyor.