![]() |
Mehmet Emin AVCI
İç mekan genişliği ve düşük yakıt tüketimi ile iddialı
Test köşemizin bu haftaki konuğu PSA Grubu'nun küçük sedan sınıfında yer alan modellerinden Citroen C-Elysee'nin, makyajlı hali ve 1.6 litre dizel-manuel versiyonu oldu. Modelin ayrıca 82 Hp güç üreten 1.2 PureTech benzinli motor seçeneği de bulunuyor. Makyajla yeni bir görünüme kavuşan C-Elysee, kullanışlılığı ve ekonomik yönüyle ön plana çıkan otomobillerden. Türkiye'de 'Live', 'Feel' ve 'Shine' olmak üzere üç donanım seviyesiyle satılan Citroen C-Elysee, grubun bu sınıftaki bir diğer modeli Peugeot 301 gibi, filo ve kiralama sektörünün ağırlıklı olarak tercih ettiği bir otomobil.
Dış tasarım
Makyajlı Citroen C-Elysee'nin tasarımındaki yeniliklerden ilk dikkat çeken ayrıntı sis farlarının hemen üst kısmına konumlandırılan LED gündüz farları oldu. 3D efekti veren ön farların yanı sıra, yeni ızgara ve ön tamponun yeni tasarımı da dikkat çekiyor. Otomobile yan taraftan bakıldığında dikkat çekecek bir değişiklik yok. Arka bölümde ise stop lambalarının tasarımının yenilendiğini görüyoruz.Arka tamponda da ufak dokunuşların yapıldığı C-Elysee'nin boyutlarında bir değişiklik yok. 4416 mm uzunluk, 1748 mm genişlik ve 1477 mm yükseklik değerlerine sahip Citroen C-Elysee'nin bagaj hacmi ise 506 litre.
![]() |
İç mekan
Otomobilin direksiyonuna oturduğumuzda iç mekanda makyaj sonrası en dikkat çeken yenilik 7 inçlik dokunmatik ekran oluyor. Shine donanım seviyesinde standart olarak sunulan bu ekrana akıllı cıhazları da bağlamak mümkün. Bu ekran geri görüş kamerası olarak da görev yapıyor. Gösterge paneli sade ama kolay takip edilebilen bir tasarıma sahip. Burada iki büyük yuvarlak analog göstergenin ortasında dijital bilgi ekranı bulunuyor. İç mekandaki öğeleri incelediğimizde, otomatik olmayan klima, vites kolu bölgesine toplanan cam açma-kapama kumandaları dikkat çekiyor. Ergonomik açıdan eleştirilen bir eksiklik. Küçük eşya gözü konusunda vites kutusunun yanındaki tek bardaklık dışında pek de cömert olmayan otomobilde, torpido ve kapı içlerindeki gözler büyüklük açısından yeterli düzeyde. İç mekanın büyük bölümünde sert plastik malzeme kullanılmış. Ön konsolun büyük bir bölümünü kaplayan açık renkli malzeme sadece en üst donanımlarda sunuluyor. Arka camların açma-kapama kumandalarının da orta kısma yerleştirilmiş olması ergonomik açıdan sorun. Koltuklar hem önde hem de arkada yeterli oturma alanı sunuyor.
Performans ve sürüş izlenimi
Test aracımızın kaputunun altında 4 silindirli, 8 supaplı, 1.6 litre HDi turbo dizel motor bulunuyor. Bu ünite 4000 d/d'da 92 Hp güç ve 1750 d/d'de 230 Nm tork üretiyor. 5 ileri manuel şanzıman ile kombine edilmiş bu ünite araca 11.2 saniyelik bir 0-100 Km/s hızlanma değeri sunarken maksimum 180 Km/s'lik bir hız değeri kazandırmış. Fabrika verilerine göre karma yakıt tüketim değeri 4.1 litre olan Citroen C-Elysee ile testimizde 5.1 lt/100 km'lik bir tüketim değeri elde ettik. Makyaj sonrası otomobilin sürüş özelliklerinde bir değişiklik yapılmamış. Son derece atak bir karaktere sahip motor, hem ilk hızlanma hem de ara hızlanmalarda istekli ve seri bir performans sunuyor. Vites geçişleri kemiksiz olan aracın direksiyon tepkileri ise sınıf ortalamalarında. Citroen C-Elysee'de konfor odaklı süspansiyon kullanılmış. Bu sayede araç size yoldaki birçok çukuru hissettirmiyor. Ses yalıtımı konusunda bolca yol sesi alan C-Elysee'in motor sesi ise üst devirlerde kabin içine yansıyor.
Teknik Özellik
Motor: 1.6 HDi
Motor Hacmi: 1560 cc
Silindir Adedi: 4
Maksimum Güç: 92 Hp 4000 d/d
Maksimum Tork: 230 Nm 1750 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma 1.2 sn
Maksimum Hız: 180 km/s
Frenler (ön/arka): Hava Kanallı Disk/disk
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi: 4.8 lt
Şehir Dışı: 3.7 lt
Karma: 4.1 lt
Boyutlar (u/g/y): 4416/1748/1477 mm
Bagaj Hacmi: 506 lt
Boş Ağırlık: 1090 kg