Pirelli marka kamyon, otobüs, tarım ve OTR lastiklerinin lisanslı üreticisi Prometeon Lastik Grubu Operasyonlardan Sorumlu Dünya Başkanı Gregorio Borgo, 'Türkiye'ye 115 milyon dolarlık ilave yatırım yapacağız. Bugüne kadar da yaklaşık 500 milyon dolar yatırım yaptık' dedi.

Türkiye'ye yapılacak yeni yatırımın detayları, Prometeon Lastik Grubu Operasyonlardan Sorumlu Dünya Başkanı Gregorio Borgo ve Prometeon Türkiye, Orta Doğu, Afrika, Rusya, Orta Asya, Kafkaslar CEO'su Alp Günvaran'ın katılımıyla düzenlenen toplantıda paylaşıldı.

Geçen seneyi 1,7 milyar avro ciro ile kapattıklarını hatırlatan Borgo, 3 ülkede 4 fabrikalarının bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

'Bunların biri İzmit'te. 160'ın üzerinde ülkede faaliyetimiz var, 7 binin üzerinde çalışanımız var. 5 milyon adetlik bir üretim kapasitemiz var ve bizim yüzde 10'a yakın bir pazar payımız var. Yerel şartlara uygun hareket edip, küresel düşünen bir şirketiz. Türkiye, Orta Doğu ve Afrika'nın içinde bulunduğu MEA Bölgesi'nin merkezi. Türkiye Prometeon Grubu için çok önemli. Prometeon için Türkiye MEA Bölgesi'nin merkezi. Dünya ciromuzun üçte biri buradan elde ediliyor, 75 ülkeye Türkiye'den satış yapıyoruz.

Prometeon'un işinin yaklaşık yarısı Türkler tarafından Türkiye'de yönetiliyor. Mısır'daki fabrikamızdan da Türkiye'deki arkadaşlarımız sorumlu. Türkiye bizim için yetenek merkezi. Prometeon'un üst yönetiminde 17 Türk, dünyanın farklı yerlerinde görevli. Prometeon'un Avrupa'da fabrikası yok. Biz Avrupa'daki en önemli müşterilerimize Türkiye'de ürettiğimzi lastikleri gönderiyoruz.'

'Türkiye'yi seviyoruz ve inanıyoruz'

Borgo, Türkiye'nin kendileri için önemine işaret ederek, MEA'nın yönetiminin de Türkiye'de olduğunu, üretim kapasitesini yüzde 75 artıracaklarını aktardı. Şu an Türkiye'ye 115 milyon dolarlık ilave yatırım yapacaklarını bildiren Borgo, bugüne kadar da yaklaşık 500 milyon dolar yatırım yaptıklarını anımsattı.

Gregorio Borgo, 'Bu, Türkiye'nin dış ticaret dengesine de önemli bir katkı yapıyor. Bizim Türkiye'den yaptığımız ihracatın değeri yıllık 125 milyon dolar. Bu yeni yatırımla, Türkiye'den yapacağımız ihracat ikiye katlanacak. Türkiye'yi çok seviyoruz.' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin kendileri için önemine vurgu yapan Gregorio Borgo, 'Türkiye'ye yatırım yapıyoruz çünkü biz Türkiye'ye inanıyoruz' değerlendirmesinde bulundu.

'İhracatımızın üçte ikisi Avrupa'ya gerçekleşiyor'

Prometeon Türkiye, Orta Doğu, Afrika, Rusya, Orta Asya, Kafkaslar CEO'su Alp Günvaran da, yeni yatırım ve şirketin Türkiye'deki operasyonlarına ilişkin bilgi verdi.

İzmit'teki fabrikanın yılda yaklaşık bir milyon adet kamyon-otobüs lastiği ürettiğini belirten Günvaran, Grubun toplam üretiminin yüzde 20'sinin Türkiye'de yapıldığını söyledi. Günvaran, bahsedilen 115 milyon dolarlık yatırımın tamamlanmasının ardından bu oranın yüzde 30'a yükseleceğinin altını çizerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

'60 yıla yakındır Türkiye'deyiz. Orijinal ekipman şirketlerine lastik tedarik ediyoruz ve lastik değiştirildiğinde açığa çıkan talebi karşılıyoruz. Fabrika üretimimizi hem iç piyasaya tedarik ediyoruz hem de ihraç ediyoruz. Hem Türkiye'de hem de dünyada orijinal ekipman pazarı ve yenileme pazarı İzmit'te üretilen lastiklerle dönüyor. Dünyanın dört bir yanına ihracat yapıyoruz, büyük kısmı Avrupa ülkelerine. Toplam ihracatımızın üçte ikisi Avrupa'ya gerçekleşiyor. Bugün itibarıyla ihracat hacmimiz 125 milyon dolar mertebesinde.'

Yatırım; kapasite, ihracat ve istihdamı da artıracak

Günvaran, Grup'un, 2017-2020 yılları arasında toplam 115 milyon dolarlık yatırımı İzmit fabrikasına yapma kararı aldığını belirterek, 'Bu yatırımın arkasındaki en büyük beklenti, Türkiye'deki toplam üretim kapasitemizin yüzde 75 artacak olması. 2020 sonuna gelip yatırımı tamamladığımızda, yüzde 75 daha fazla üretim yapar hale geleceğiz. Bu ek kapasite, çok büyük oranda ihracatı artırmak için kullanılacak. Bugün direkt 2 bin, dolaylı 10 bin istihdam yaratıyoruz, yatırımla birlikte ek 150 direkt istihdam yaratacağız, 750 de dolaylı istihdam oluşacak. Mevcutta 125 milyon dolar olan ihracat rakamımız, kapasite artış programı tamamlandıktan sonra iki katına çıkacak, 250 milyon dolara ulaşacak.'