Turgay TÜRKER - Ankara

KAİSDER Başkanı Canan Karalar Yüksel'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen Cumhuriyet Balosu'na, dernek üyeleri yanı sıra CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, İYİ Parti Ankara Milletvekili Şenol Sunat, ATO Başkanı Gürsel Baran, ASO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve ASO 2.3 OSB Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz da katıldı.

KAİSDER Başkanı Canan Karalar Yüksel, ASO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve ASO 2.3 OSB Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç ile KAİSDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehlika Gider (Soldan sağa)


Gecede konuşan Canan Karalar Yüksel, kadın hakları konusunda mücadele edenlerin Atatürk'ü bir reformist olarak kabul ettiğini belirterek, 'Hiçbir ülkede, hiçbir lider kadın hakları konusunda böylesine öz sezili olamamış ve böylesine bir savaş verememiştir. 29 Ekim 1923'te Cumhuriyetin ilan edilmesiyle kadınlar önlerinde açılan yeni kapıların hakkını vermek için yorulmaksızın çalışmaya ve üretmeye başladı. Genç Türkiye Cumhuriyeti'nin zor koşullarına rağmen kadınlar her alanda eğitim almaya, yalnızca erkeklerin yapacağı düşünülen onlarca mesleği gereğince yapmaya başladı' diye konuştu.

'Kadınlar sevginin barışın simgesi'

ASO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve ASO 2. 3 OSB Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç ise gecede yaptığı konuşmada, 'Tarih boyunca Anadolu topraklarında kadın, bilgeliğin, üretkenliğin, çalışkanlığın, bereketin, sevginin ve barışın simgesi olarak anılmıştır. Kadınlar Cumhuriyetin ilan edilmesiyle önlerinde açılan yeni kapıların hakkını vermek için yorulmaksızın çalışmaya ve üretmeye devam etmiş, her alanda eğitim almış ve yalnızca erkeklerin yapacağı düşünülen onlarca mesleği yapmaya başlamıştır.' dedi.

Cumhuriyetin ilanı ile birlikte Türk kadınının önündeki engellerin kalktığına vurgu yapan Seyit Ardıç, söyle devam etti:

'Böylelikle, kadınımız kendini erkek egemen olarak nitelendirilen tüm alanlarda ispatlamıştır. Nitekim bu başarılar sonucunda, ilk kadın avukat Süreyya Ağaoğlu, Belediye Başkanı Müfide İlhan, doktor Safiye Ali, diş hekimi Ferdane Bozdoğan, pilot Sabiha Gökçen, diplomat Adile Ayda ve daha niceleri Türk halkının hayatına dokunmuştur.

Cumhuriyetimizin 100 üncü yılına yaklaşırken, Atatürk'ün bizlere emanet ettiği cumhuriyeti yüceltmek ve kalkınma seviyemizi yükseltmek için kadınların her alanda daha fazla söz sahibi olmasını sağlamaya, var gücümüzle devam etmeliyiz.

2020 yılı itibariyle kadınların Türkiye Büyük Millet Meclisindeki temsil oranı %17,3'tür. Yine 2020 yılı verilerine göre, ülkemizi dünyada temsil eden kadın Büyükelçilerimizin oranı sadece %25'tir. Gerek 15 yaş gerekse 25 yaş üstü kadınların işgücüne katılım oranı ise,%30'lar seviyesindedir. Bu rakamlar, bize kadınlarımızı siyasi, ekonomik ve sosyal yaşamda daha çok söz sahibi kılmak için daha fazla gayret etmemiz gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır.'

Baran'dan destek sözü

ATO Başkanı Gürsel Baran ise, önümüzdeki seçimlerde ATO yönetiminde daha fazla kadın üyenin yer alması için elinden gelen tüm desteği vereceğini ifade etti.

Müzik dinletileriyle renklendirilen Cumhuriyet Balosu'nda, Mustafa Kemal Atatürk'ün Finlandiya'nın başarı hikayesini anlatan 'Beyaz Zambaklar Ülkesinde' kitabından etkilenmesi ve okul müfredatına konulmasını istemesi nedeniyle katılımcılara beyaz zambaklar hediye edildi. Gecenin sonunda dernek üyeleri ellerinde Türk bayraklarıyla marşlar söyledi.