Yurt dışında yaptırılan bazı hizmetler için KDV avantajı söz konusu.

İNŞAATLAR

Türkiye'de yerleşik inşaat firmasının, yurt dışında yaptığı inşaatlarla ilgili olarak, yurt dışında yerleşik bir firma tarafından yurt dışında verilen; bakım, onarım ve montaj gibi hizmetleri, KDV'nin konusuna girmiyor.

TANITIM İŞLERİ

Türkiye'de bulunan; otel, hastane, özel okul gibi hizmet işletmeleri için yurt dışında yapılan reklam ve tanıtım hizmetleri, KDV'nin konusuna girmiyor. Ancak, söz konusu hizmet işletmeleri için yurt dışında müşteri bulan firmaya, Türkiye'ye gönderdiği müşteriler nedeniyle ödenen komisyon ve benzeri bedeller üzerinden KDV hesaplanması ve sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi gerek.

İHRACAT

İhraç edilecek mallar için yurt dışındaki firmalar tarafından yurt dışında verilen; Reklam ve tanıtım, müşteri bulma vb. hizmetler, KDV'nin konusuna girmiyor.

EĞİTİM VE KONFERANS

Türkiye'de faaliyet gösteren firmaların, çalışanları ile ilgili olarak yurt dışında verilen eğitim, seminer ve konferanslar, KDV'nin konusuna girmiyor.

TAZMİNAT DAVALARI

Türkiye'deki bir firmanın, yurt dışındaki tazminat davasını yurt dışındaki mahkemelerde takip eden avukatın yaptığı hizmet, yurt dışında gerçekleştirildiğinden, avukata ödenen bedel üzerinden KDV hesaplanmıyor. Hizmet Türkiye'de verilirse, avukat yabancı olsa da KDV söz konusu oluyor. Hesaplanacak KDV, yurt içindeki firma tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenmeli.