Okuyuculardan Gelen Sorular- Evlilik Nedeniyle İş Akdinin Feshi

Bir okuyucumuzdan gelen soru şu şekilde;

  • 08.07.2017 tarihinde evlendim. Evlilik nedeniyle işten ayrılmak istiyorum. Nasıl bir yol izlemem gerekli?

1475 Sayılı İş Kanunu'nun 14. Maddesi kıdem tazminatına ilişkin olarak halen yürürlükte olup, kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile iş akdini sona erdirmesi halinde, işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.

08.07.2017 tarihinden itibaren evlilik nedeniyle iş akdinizi feshetmeniz için bir yıllık süreniz bulunmaktadır. Bir yıllık süre hak düşürücü olup, sonrasında bu haktan yararlanma imkanınız ortadan kalkmaktadır.

Kadın işçinin bu haktan yararlanabilmesi için; iş akdini evlilik nedeniyle feshettiği ve kıdem tazminatının kendisine ödenmesini talep ettiği yazılı belgeyi işverene sunması gerekmektedir.

Evlilik nedeniyle işten ayrılmanız halinde ihbar tazminatı hakkınız bulunmamaktadır. Ayrıca, işveren de sizden ihbar süresince çalışmanızı isteyemez.

T.C. Yargıtay 9.Hukuk Dairesi'nin 02.12.2013 tarih, E. 2013/12235 K. 2013/31565 sayılı kararında da belirtildiği üzere, kadın işçinin evlilik nedeniyle işten ayrılmasından sonra başka bir işte çalışmaya başlaması hakkın kötüye kullanımı sayılmamaktadır.

SORULARINIZI BEKLİYORUZ

Her Perşembe sorularınızın cevaplarını bu köşede görmek isterseniz, sorularınızı [email protected] adresine gönderebilirsiniz.