Yemek borusundaki kasların gevşememesi sonucu görülen bir hastalıktır. Her 100 bin ila 200 bin kişiden birinde görülen bu nadir hastalık aslında bir sindirim sistemi hastalığıdır.  Sağlıklı bir bireyde yemek borusundaki kaslar yiyecekler mideye gidecek şekilde kasılmaktadır. Ancak akalazya hastalarında suyun bile mideye geçişi zorlaşır. Doğuştan olabileceği gibi sonradan da ortaya çıkan bu durumda yemek borusu felç olmuş gibi davranır. Yiyecekler yemek borusunda toplanır.

Bu hastalık sıklıkla 20 ila 40 yaş arası ortaya çıkar. Nedenleri arasında genetik, enfeksiyona bağlı ve toksik etkiler gösterilmektedir. Erkeklerle kadınların arasında görülme olasılığı aynıdır.

Hastalığın belirtileri yutma güçlüğü, yiyeceklerin yemek borusuna takılması, yemek yedikten kısa bir süre sonra kusma, göğüs ağrısı, kilo kaybı, öksürük gelmektedir. Yutma fonksiyonlarındaki yetersizlik veya yok olması durumunda yemek borusu genişler. Bu nedenle yemek borusu besin ile dolduğundan kusma nöbeti eşliğinde göğüs ağrısı şikayetleri de ortaya çıkmaktadır. Şiddetli göğüs ağrısı nedeniyle hastalar kalp krizi geçirdiklerini bile düşünebilirler.

Hastalığın tanısı optik bir sistemle yemek borusunun incelenmesi ile tespit edilmektedir. Akalazya hastalığının tedavi edilmemesi durumunda ve rahatsızlığın uzun sürmesi halinde zaman içinde yemek borusu hücrelerinde değişiklik görülebilir. Bu da bir süre sonra kanser riskini ortaya çıkarır.

Akalazya hastalığı tam olarak tedavi edilemeyen ancak semptomların hafifletilmesine yönelik tedaviler uygulanan bir hastalıktır.