Gündem

Ünlü sanatçı Bedri Ayseli: ""Güneydoğu'daki zengin kültür ve farklılıklar damak zevkine de yansımış""

Türk Halk Müziğinin güçlü sesi Bedri Ayseli, Doğu ve Güneydoğu mutfağındaki lezzet ve damak zevkinin ayrıcalıklı olduğunu söylüyor.

Birçok ülkeye yaptığı seyahatlerde bu ayrıcalığı hissettiğini belirten Bedri Ayseli, Doğu ve Güneydoğu mutfağındaki lezzeti ve yemek kültürünü başka yerde görmenin pekte mümkün olmadığını belirterek, "Ancak bu bölgelerden giden vatandaşlarımız aracılığıyla mutfağımızdaki lezzet, Avurapa'ya kadar taşındığına şahit olduğunu söylüyor.

Doğu ve güneydoğu mutfağıyla, birçok ülkeye nasip olmayan bir lezzete sahip olduğumuzu ifade eden Ayseli, "Mardin, Diyarbakır, Siirt, Batman ve Şırnak illerindeki analarımız, damak zevkine hitap eden yemekleri ustaca yapıyor. Bunu sıkça görebiliyoruz. Yemek kültürünün eskisi gibi halen devam ediyor olması bizler için büyük önem taşıyor" diyor.

Ünlü sanatçı Bedri Ayseli gözlemlerini anlatmaya şöyle devam ediyor:

'Ben Diyarbakırlıyım, eşim ise Mardinlidir. Bölgede hayatın her yönünü etkileyen zengin kültür ve farklılıklarla birlikte damak zevkinin oluşması da kaçınılmaz olur. Örneğin ben Arapça, Süryanice ve Kürtçe dillerini çok iyi bilirim. Benim son olarak yaptığım cd çalışmamda, Doğu ve Güneydoğu inasının din, dil ve mezhep ayırımı yapmadan hoşgörülü kardeşçe yaşadıklarını, yöreye has olan şivelerle dile getirdim. Benim çalışmamda bana büyük destek olan başta Diyarbakır ve Mardin halkına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Gerçekten çok iyi çalıştım ve iyi bir eser yarattığıma inanıyorum."

Çevresinde damak zevkiyle de tanınan Türk Halk Müziği'nin güçlü sesi Bedri Ayseli, dönemin Mardin Valisi olan Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar'a, Münir Usta'nın pişirdiği kaburga dolmasını eliyle servis yapmıştı.