Gündem MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin seçim talebiyle aniden değişiverdi. Bahçeli'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesinden sonra, AK Parti ve MHP mutabakatı ile birlikte TBMM'de 24 Haziran'da erken seçim kararı alındı. Karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu arada seçim kanunlarında Cumhurbaşkanı hükümet sistemine uyum amacıyla yapılması gereken değişiklik teklifi TBMM'ye sunuldu.

Seçim talebi gündeme geldikten sonra geriye dönüş zordur. Siyasi yorumcular bu durumu 'macun tüpten çıktı' şeklinde yorumlayarak açıklarlar. Çünkü seçim konusu gündeme geldikten sonra, iktidar da muhalefette seçimden kaçamaz. Nitekim seçim talebi AK Parti ve MHP oylarının toplamından fazla, 386 oy ile kabul edildi.

Seçim değişim demektir. Bu kez yapılacak erken seçimde partilerin ve milletvekillerinin değişimi yanı sıra hükümet sistemi de değişecek. Referandumda Anayasa değişikliği ile birlikte kabul edilen Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi resmen ve fiili olarak seçim sonrası uygulanmaya başlayacak.

Seçim sonrası hükümet sistemindeki değişim, kim kazanırsa kazansın kaçınılmaz bir şekilde Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi şeklinde gerçekleşecek.

Seçim sonrası ikinci değişimse, Cumhurbaşkanı ve parlamentodaki milletvekili dağılımında yaşanacak. Cumhurbaşkanı seçiminde ilk turda oyların yüzde 50'sini alan aday seçilir. AK Parti ve MHP'nin adayı belli: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. CHP'nin adayı henüz belli değil. Aday gösterme hakkı olan HDP'de de aday belirsizliği devam ediyor.

Parlamento dışında olan seçime girme hakkına sahip partilerde ise durum şöyledir. BBP, AK Parti-MHP ittifakına katılacağını açıkladı. Bu katılımın nasıl gerçekleşeceği daha açıklığa kavuşmadı. Vatan Partisi, Genel Başkan Doğu Perinçek'i aday olarak belirlemiş olup, 100 bin imzaya ihtiyaç var. Saadet Partisinin adayı daha belli değil. Aynı şekilde seçime girme hakkı olan Demokrat Partinin de adayı belli değil. Bir ittifak içinde yer alıp almayacağı konusunda bir açıklama yok.

İYİ Parti'nin ise seçime girme hakkı olup olmadığı YSK'nın kararına bağlı. Karar ne olursa olsun, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 100 bin imzayı toplayıp aday olacağını açıklamış bulunuyor.

Seçim takvimi daha belirlenmediği için, parlamento dışındaki partiler arasında ittifak olasılıklarını değerlendirmek, şu anda kolay değil. Bu ittifaklar, parlamento dışındaki partilerin parlamentoda temsili ile ilgilidir.

Eğer, iki kişiden fazla Cumhurbaşkanı adayı ortaya çıkarsa, Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalma olasılığı yüksek gözüküyor. Bu nedenle seçim sonrasında iktidar ve milletvekili dağılımında beklenen değişim konusunda bir yorumda bulunmak zordur. Adaylar belirlendikten sonra seçim sonrası nasıl bir değişim yaşanacağı hakkında bazı veriler ortaya çıkmaya başlar. Ama her şeye rağmen parlamentodaki partilerin milletvekili dağılımında ve milletvekillerinde ciddi bir değişim yaşanması beklenmektedir.