Onunla tanışalı 20 yılı aştı. Merhum Bülent Ecevit'in Frankfurt Üniversitesi'nden bir akademisyen getirttiğini, Üniversitede yapılan zeka testinde Einstein'den daha yüksek IQ'ya sahip olduğunu söylüyorlardı. Kahve içmeye evine ilk gittiğimde bakırdan yapılmış işlemi bir güğüm salonun en gösterişli yerinde duruyordu. İlgimi çektiğini fark edince 'rahmetli babam o güğümde sahlep satıp ağbim ile beni okuttu' dedi. Ağbisi Almanya'da halen ve sayılı tıp adamlarından. Bugüne kadar bir kez dahi yanıldığını görmedim. Ne ekonomik krizde ne de siyasi krizlerde… Uluslararası finans uzmanı… Bir Başbakan'a 'Türkiye'nin hidrojen bombası yapması lazım' diyecek kadar ileri görüşlü… Dr. Hikmet Aydın'dan bahsediyorum. Yaratan Rabbine şükrü ve Atatürk'e duası eksik olmayan sol görüşlü bir siyaset ve bilim adamı…

Salı günkü analizimi yazacağım sırada konuştuk. Çanakkale'de olduğu için yüz yüze yılda bir kez görüşebiliyoruz. Ancak siyasi, diplomasi analizlerinde başvurduğum ilk isimlerden biri.

Hikmet Ağbi nasıl görüyorsun?

'Bak Fehmi: Hükümet devletin icracı organıdır, ama devlet de gündemine hakimdir. Devlet Hükümetin işverenidir. İşveren devlet, işçi Tayyip Erdoğan'dır. 24 Haziran'dan sonra hükümet yoktur. Devlet vardır. Türkiye önümüze gelecek problemleri çözmek adına 'hükümetsel oyunları' tasfiye ediyor. Yani burada bir süreliğine de olsa hastalanabilir türk siyaseti meclis dışına tatile çıkarılıyor. Bu, bir anlamda PARTİCİ SİYASETİN tasfiye edilmesidir. Devlet zekası ve bekası için hayatımda ilk defa AKP'ye oy vereceğim… Son zamanlarda NATO Koridorlarında boşboğaz insanlar dolaştırılıyor…. Bunu pek anlamlandıramıyorum….

İsrail'in de Akdeniz'de doğalgaz petrol kaynaklarına erişmesi, öteden beri var olan bilgilerin çarşıya çıkarılmış olması ile devasa büyüklükte geniş bir alandan bahsediyoruz. Kıbrıs'ı hem çevresiyle birlikte kaynak hem de geçiş coğrafya olarak görmeliyiz. Acaba gerçek sorun bu kaynakların AB'nin enerji gereksinimi konusunda Rusya'dan bağımsızlaştırmak istenmesi mi veya bu iddianın karşı tezi ne olabilir ?

Ayrıca burada hedef ekonomi tüm zamanlarda Almanya'dır. O da zaten Baltık altından özel bir hat ile bu konuda zaten sorunu çözmüş. Bu tür konularda (iki dünya savaşı çıkarmış olan) Almanya'yı nasıl ikna edeceksiniz? Almanya nedir? ABD nedir? Amerika dünyayı beş kez üst üste yok edecek silahlara sahip … Almanya ise; makine yapan, makine yapan, makine yapan, makine yapan makinelere sahip (sanayiye sahip)… Yani Almanya ise dünyayı 5 kez üst üste imar edecek gücü olan anormal bir yapı.

Ankara'da bunları kavrayan üç kişi var. Bu üç kişi 15 Temmuz faili ya da gayri faali… Akar, Fidan Hakan, Tayyip Erdoğan.'

Peki bir soru, Akdeniz'de neden Türkiye ekonomik münhasır alan ilan etmekten hala kaçınıyor ve / veya erteliyor ?

Bir başka konu daha: K.Kore Çin ve dolaylı olarak da İngiltere adına neden havlatıldı ve şimdilerde sustu ?

Bir başka soru, neden Yunanistan (bu defa kim adına) Türkiye'ye karşı havlamaya başladı ? Son bir şey daha: Suriye konusunda kadife eldiven giyme zamanı geldi…

Hikmet Aydın'ın dedikleri bu kadar… Sözüm ona muhalefete bakarsak dünyayı ve tüm oluşumları kavramadıklarını görüyorum. 'Doğu Akdeniz işi nedir?' diyerek araştırdım.

İsrail'in 2009'da kuzey sahili açıklarında Dalit ve Tamar olarak adlandırılan alanlarda, 2010'da ise Leviathan diye adlandırılan alanda trilyon metre küplük doğal gaz yatakları ve petrol keşfedildi. Güney Kıbrıs'ın İsrail'in Leviathan parselinin hemen yanında bulunan 'Afrodit' sahasında ilk tespitlere göre 200 milyar metreküp, Mısır'ın MEB'inde kalan Nil Deltasında da verilere göre 200 milyar m3 gaz 1,8 milyar varil petrol bulunuyor. Yani Kıbrıs'ın garantörlerinden biri olan Türkiye halen gerek Avrupa Birliği'ni gerekse İsrail'i ve Kıbrıs Rum kesimini bloke etmiş durumda. Yunan savunma bakanının ikide bir efelenmesi, Başbakanının arası solculuk damarlarının kabararak Türkiye'ye meydan okumalarının ardından hep Avrupa Birliği'nin yeni kaynaklara ulaşma, Rusya'ya bağımlılıktan kurtulma, sömürme anlayışı var. Bütün bunların hesaplarını bozan bir adam var… O da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan…

Birleşmiş Milletler (BM) Deniz Hukuku Sözleşmesine göre, Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) adı verilen deniz alanlarının devletlerin kendi aralarında yapacakları anlaşma ile belirlenmesi gerekiyor. 1982 tarihli sözleşmeye göre bir kıyı devletin, kara sularının kenarından 200 deniz miline kadar münhasır ekonomik bölge ilan etme hakkı bulunuyor. Mısır, Türkiye, Güney ve Kuzey Kıbrıs, Lübnan, Suriye, İsrail ve Gazze Yönetimi bölgedeki petrol ve doğal gazda hak sahibi olduğunu açıkladı. Ancak Türkiye halen bu sahayı ilan etmiyor. Etmediği gibi uluslararası anlaşmaları ihlal ederek İsrail parsellerinde de arama ruhsatı bulunan Amerikan Noble Energy şirketine Münhasır Ekonomik Bölge sınırları içindeki 12'nci parselde hidrokarbon arama ruhsatı veren Güney Kıbrıs yönetiminin karşısına dikiliyor. Nedeni ise uluslararası anlaşmaları hiçe sayması, Türkün kanıyla sulanan Kıbrıs Topraklarında tek hak sahibinin kendi olduğunu öne sürmesi.

Türkiye, KKTC'ne ait kıta sahanlığını belirleyen bir anlaşma imzaladı. Türkiye Petrolleri'nin (TPAO) kara ve deniz olmak üzere Kıbrıs'ın belli bölgelerinde petrol ve gaz aramasına onay veren bir karar alındı. Rumların ikinci sahayı da aramaya açmasına karşın, kendi kıta sahanlığı içinde yer alan parsellerde 'yetkisiz petrol ve gaz aramalarına hiçbir şart altında izin vermeyeceğini' belirten Ankara ara sıra bu bölgelerde Türk jetlerine uçuş yaptırıyor. Yunanistan'ın tahrik ve tehditlerine karşı Recep Tayyip Erdoğan Ak Parti grubunda Yunanistan'ın Kıbrıs açıklarında petrol arama faaliyeti yapmasına 'Kıbrıs ve Ege'de haddini aşanları ikaz ediyoruz. Bunların efelikleri bizim uçaklarımızı görene kadardır' diyerek tepki vermişti.

Türkiye'nin NATO'dan çıkarılma gerekçelerinin bir tanesi NATO ülkesiyle savaşması… Bütün Avrupa'da Türkiye'ye haddini bildirme tartışılırken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Federal Meclis'e seslenerek 'Yeni nükleer füze denedik, dünyanın neredeyse her noktasına ulaşabilir' dedi. Putin, konuşmasında Rusya ya da müttefiklerinden birine karşı nükleer silah kullanılması halinde, bu saldırıya Rusya'ya yapılmış bir saldırı gözüyle bakılıp derhal karşılık verileceğini vurguladı. Peki Rusya'nın müttefikleri kimlerdi? Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'nın güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Aleksandr Şerin, Kolektif Güvenlik Anlaşması (KGAÖ) ülkeleri, Suriye, İran, Kuzey Kore, Çin ve Türkiye'nin Rusya'nın müttefikleri olduğunu, bu ülkelere karşı herhangi bir nükleer saldırı tehdidi halinde Moskova'nın harekete geçmeye hazır olduğunu söyledi.

Akdeniz'de oluşan ve oluşacak yeni krizin daha önceki provası Karadeniz'de yapılmıştı. BOP için Karadeniz Havzasını yeniden şekillendirmek isteyen ABD, 11 Eylül 2001'de gerçekleştirilen saldırıların hemen sonrasında sözde terör örgütlerinin uyuşturucu ve kaçakçılıktan elde ettiği kazancın önüne geçmek, enerji nakil hatlarını korumak bahanesiyle bölgeye kuvvet göndermek istemiş, bu durum Rusya ve Türkiye'nin blokajıyla karşılanmıştı. 'Blackseafor - Karadeniz Ortak Deniz Kuvveti' isimli bir güç Karadeniz'de kıyısı bulunan ülkelerin katılımıyla oluşturulmuştu. Genelkurmay İkinci Başkanlığından bu yana İlker Başbuğ ABD'nin bölgede üs kurmasına karşı çıkmıştı. Genelkurmay Başkanı olur olmaz, komutanlarıyla birlikte Trabzon'a giden Başbuğ'un ziyareti 'bir enişte ziyaretinde' daha öte Türkiye'nin hatırı sayılır bir deniz gücü bulunan üs kurmaktı. Bağbuğ dediğini yaptı ve Trabzon'da büyük bir deniz gücü oluşturdu. ABD'nin cevabı gecikmedi. Başbuğ tutuklanarak cezaevine atılan ilk emekli Genelkurmay Başkanı olarak tarihe geçti. Amerika intikamını FETÖ sayesinde almıştı. Erdoğan Başbakanlığı döneminde 'Bu affedilemez. Bu tanımlamayı yapanlar şu anda bulundukları makam itibarıyla, kendilerini sağlamda görseler bile tarih onları affetmez. Türk Silahlı Kuvvetleri, bir örgüttür ama terör örgütü değildir, anayasal bir örgüttür' demiş ancak Başbuğ tahliyesini sağlayamadı.