YAZARLAR

Tüm Yazıları Zeynep Büşra Ertüren (Diyetisyen)

Detokslar işe yaramıyor. İşte nedeni

22.05.2020 03:53

 

Detoks, vücudumuzda zaman içinde bizi yavaşça zehirleyen toksinler biriktirdiğimizi ve kendimizi bu toksinlerden arındırmamız gerektiğini iddia eden bir sağlık trendidir. Bu sayede sizi daha genç, daha sağlıklı ve enerjik hissettirmenizi amaçlamaktadır.

Ancak ne yazık ki, detokslar bu iddiaların hiçbirini yerine getirmiyor. Detoks, limonlu su içerek, yeşil meyve suyu hazırlayarak veya kendinizi aç bırakarak yapabileceğiniz bir şey değildir.

Gerçek şu ki, bu detoksların, sağlığınızı iyileştirebileceğine dair bir kanıt yok ve aksine bazıları çok kısıtlayıcı olduğu için aslında vücudunuza yarardan çok zarar veriyor. En popüler olanları, meyve ve sebze bazlı meyve suları veya smoothielerdir. Gerçek besinler yerine bu içecekleri içmek bu detoksların sağlıksız bir yolda ilerlediklerinin ilk işaretidir.

Hazırlanan bu sıvılar, size meyve ve sebzelerden gelen vitamin ve mineralleri verebilir, ancak yüksek şeker ve düşük lif aslında size faydadan daha fazla zarar veriyor. Ayrıca karışımlardaki yüksek potasyum seviyeleri böbreklerinizi daha çok çalışmaya zorluyor. Bu tarz beslenmek günlük almanız gereken kaliteli protein ve yağların da diyetinizden çıkarmanıza neden olur. Makro besinleri günlük olarak alamamanız hem gün içinde aç hissetmenize neden olur hem de kan şekerinizde düşmeye ve yorgunluğa yol açar. Vücudumuz sürekli olarak doğal veya sentetik kimyasallara maruz kalmaktadır. Karaciğer ve böbreklerimiz bu durumla başa çıkmak için dışarıdan aldığınız her şeye göre daha donanımlıdır. Yani aslında vücudumuzda detoks dediğimiz şeyi her gün yapıyoruz. Karaciğer ve böbrekler kanımızı filtreliyor ve toksik maddeleri bir takın reaksiyonlar ile kolayca vücudumuzdan uzaklaştırıyor. Sonuç olarak vücudumuza aldığımız toksik maddelerin çoğunu, saatler içerisinde vücuttan uzaklaştırılıyoruz.

Kendini bu şekilde temizleyen organlar için detoks yapmanızı öneren kişiler durumu biraz yanlış anlamış gibi görünüyor.

Muhtemelen detoks yapmaya başladığında kısa sürede kilo verdiğinizi göreceksiniz çünkü yemek yemiyorsunuz. Kısa sürede kaybedilen ağırlık, depo enerjilerinizi kullanırken açığa çıkan sudan kaynaklanır. Normal beslenmenize geri döndüğünüzde su tekrar tutulacak ve size ağırlık olarak geri gelecektir.

Demem o ki pazarlama tekniği haline gelen “detokslar” tüm hızlı çözümler gibi işe yaramıyor.

Detoks yapmaya ihtiyacınız yok. Zaten vücudunuz bunu sizin için mükemmel bir şeklide yapıyor. İhtiyacınız olan tek şey sağlıklı bir yaşam tarzı edinmek.

Tüm bunlar yerine her gün 1 bardak daha fazladan su içseniz, kendinize daha büyük bir iyilik yapmış olursunuz.

Herhangi bir sorunuz olursa bana @dyt.busraerturen Instagram hesabım üzerinden ulaşabilirsiniz.

Haberler

Ekonomi

İran ile ticaret hacminde 30 milyar dolar hedefi

Ekonomi

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Gündem

Emeklilere bayram ikramiyelerinin ödeme takvimi belirlendi

Ekonomi

KOBİ'ler yeni dönemde KOSGEB destekleriyle büyüyecek

Gündem

Yapay zeka girişimleri 7 yılda 33 kat arttı

Gündem

İstanbul'da köprüler Pakistan Milli Günü için ışıklandırıldı

Gündem

Yaşlanan nüfusun çalışma hayatına olumsuz etkilerine karşı ''kadın istihdamı'' önerisi

Gündem

Türk Devletleri Teşkilatının tarım bakanları Kazakistan'da toplandı

Gündem

Türksat 6A'da sona yaklaşılıyor

Ekonomi

KOSGEB geçen yıl 107 bine yakın işletmeye destek verdi

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram tatilinin kamu çalışanları için 9 güne çıkarılacağını açıkladı

Gündem

Çanakkale Şehitler Abidesi'ne Türk bayrağı yansıtıldı