Yerel Yönetim

Yerel Yönetim Haberleri

Türk Denizciliğin Özgürlüğüdür “Kabotaj”

Haber Merkezi 01.07.2019 13:23
Türk Denizciliğin Özgürlüğüdür “Kabotaj”

CHP Bayrampaşa Belediye Meclis Üyesi Fatoş Serin, 1 Temmuz tarihininin Türk denizciliğinin özgürlük sembolü olduğunu vurgulayarak, “Kabotaj, bir devletin kendi vatandaşına,  ülkesi limanlarında yolcu ve yük ticareti yapması hakkını veren ayrıcalıktır. Kurtuluş Savaşı zaferini taçlandıran belge olan Lozan Barış anlaşması ile bu ayrıcalık sadece Türk vatandaşına verildi” dedi.

 

Osmanlı Devleti'nin kapitülasyonlar çerçevesinde yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ayrıcalığı Lozan Barış Antlaşması'yla kaldırılışının 93’ncü yıldönümünde, gündeme siyasilerin “özgürlük” vurgusu damgasını vurdu.

 

Bu yıl 93’ncüsü kutlanan ve 1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu.   akarsularda, göllerde, Marmara denizi ile boğazlarda, bütün kara sularında ve bunlar içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildi. Ayrıca; dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtildi. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi.

 

CHP Bayrampaşa Belediye Meclis Üyesi Avukat Fatoş Serin, mecliste yaptığı konuşmada “Kabotaj, bir devletin kendi vatandaşına,  ülkesi limanlarında yolcu ve yük ticareti yapması hakkını veren ayrıcalıktır. Bu ayrıcalık , Kurtuluş Savaşı öncesi kapitülasyonlar  altında bulunan ülkemizde tüm yabancılara aitti. Kurtuluş  Savaşı zaferini taçlandıran belge olan Lozan Barış anlaşması ile bu ayrıcalık sadece Türk Vatandaşlarına verildi. Tarih 1 Temmuz 1926’yı gösteriyordu. 3 tarafı deniz ile çevrili ve iki önemli boğaza sahip ülkemiz için tam bir bağımsızlıktan artık şimdi bahsedilebilirdi “ dedi.

 

“1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren  815 sayılı Kabotaj Kanunu’nun kabulü ile birlikte kutlanmaya başlanan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın,  köklü geleneği ve büyük  denizcilik tarihi olan ülkemize kutlu olsun” sözleriyle konuşmasını sürdüren Avukat Serin, “1 Temmuz günü bu özgürlük ile yaşadığımızın bilinç günüdür” diye ifade etti.

 

Serin, “Yasanın çıkmasında ve yürütülmesinde emeği geçen başta Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu Ulu Önder Atatürk olmak üzere, dönemin ebediyete intikal etmiş tüm yasama üyelerini, hayatını denizde kaybeden deniz

şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz” dedi.

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa