Yerel Yönetim

Yerel Yönetim Haberleri

GastroAntep 12 Eylül'de başlıyor

31.07.2019 18:59
GastroAntep 12 Eylül'de başlıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Yalnızca kebap, lahmacun, baklavayı anlatmak için burada değiliz. Aynı zamanda bunu bir şehir kalkınması üzerinden hedeflerimizin ne olduğunu anlatmak için buradayız" dedi.

 

Mehmet Emin AVCI

GastroAntep Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali, bu yıl 12-15 Eylül arasında gerçekleştirilecek. Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan GastroAntep Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in katılımıyla düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

 

Şahin, toplantıda yaptığı konuşmada, uluslararası alanda Gaziantep mutfağının tanıtılması için büyük çaba harcandığını belirtti.

Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, toplantı öncesi mutfak önlüğünü giyerek aşçıyla birlikte yaptığı katmeri dilimleyerek, davetlilere ve basın mensuplarına ikram etti.

Gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı'nda Türkiye'yi temsil eden ilk şehrin Gaziantep olduğunu söyleyen Şahin, "Bu hikaye aslında çok da kolay olmadı. 'UNESCO'nun dilini öğreneceğiz.' dedik, UNESCO bize ne diyor? UNESCO'nun dilini öğrendik. Yemeklerin içine malzemesini nasıl koyduğunu göstermekle olmuyor. Bayram yemeği, düğün yemeği nedir, bunların hikayesi nedir? Bunları anlattık. Paris'e gittik, UNESCO'nun ana binasında acımızla ağızlarını yaktık, Meksika biberinden eksiğimiz olmadığını gösterdik, en güzel baklavamızla ağızlarını lezzetlendirdik ve bunun üzerine de menengiç kahvesi sunduk. Bize dair bunların hikayesini anlatmaya başladığımız zaman dikkat çektik ve 2 yıl sonunda başardık." ifadelerini kullandı.

 

Gaziantep'in kültürel bir hazine olduğunu vurgulayan Şahin, "Yalnızca kebap, lahmacun, baklavayı anlatmak için burada değiliz. Aynı zamanda bunu bir şehir kalkınması üzerinden hedeflerimizin ne olduğunu anlatmak için buradayız." dedi.

'Hedef küresel oyuncu olmak'

Amaçlarının kentsel rekabet olduğunu kaydeden Şahin, "Artık kentler yarışıyor. Ben Madrid Belediye Başkanı'nın dilinde konuşamazsam eğer, sürdürülebilir kalkınma üzerine, çevresel kalkınma üzerine, bu rekabeti yönetemeyiz. O yüzden bu kalkınma hedefiyle küresel bir oyuncu olmak istiyoruz. Bu kapsamda stratejilerimizi çalıştık. Daha buraya gelmeden bir ofis kurduk. Toptan bir kalkınma modeli oluşturmak için buraya geldik. Bir Gaziantep modeli oluşturduk. Baktığınız zaman burada ekonomik, sosyal, çevresel kalkınma var. Bu kalkınma modeli üzerinde etkin bir yönetim kurmak istiyoruz, işte bu bizim en güçlü tarafımız." diye konuştu.

 

Şahin, Gaziantep'in tarihi ve kültürel değerlerine değinerek, hazırladığı bir slayt gösterisiyle şehrin önemli merkezlerini de tanıttı.

 

Toplantıda, festivalin Gaziantep'in rekabet kapasitesini yükseltmesi, Gaziantep ekonomisi ve Türkiye turizmine olan katkılarına da değinildi, kentin geleneksel lokantaları, yerel gıda ürünleri ve zengin kültürü ile dünyanın en önemli gastronomi merkezlerinden biri olarak konumlandırılması hedefi vurgulandı.
 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep'i Geliştirme Vakfı (GAGEV) iş birliğiyle yürütülen festival, bu yıl 12-15 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

 

Toplantıya, Gaziantep Valisi Davut Gül, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Mehmet Sait Kirazoğlu, Derya Bakbak, Ahmet Uzer, Abdullah Nejat Koçer ile Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Hilmi Teymur ve davetliler katıldı.

 

291 Gaziantep yemeği tescillendi

Öncelikle Gaziantep'te bulunan 500'e yakın yemek çeşidinin 291'i tescil edildi. Gaziantep ile özdeşleşen tüm yemeklerin tescil edilme çalışmaları da bir yandan sürdürülüyor. Gaziantep mutfak kültürünü araştırarak yemeklerin tespit ve tescillerini Gaziantep Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü yapıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi (MUSEM) ve Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları Merkezi'nde (GASMEK) yer alan "Gaziantep Mutfak Kültürü" ile ilgili eğitimleri ile üniversitenin yürüttüğü bilimsel çalışmalara destek sağlıyor. Bu merkezler bilginin dağılması, yaygınlaşması ve Gaziantep yemek kültürünün yeni nesillere aktarılması çalışmalarında itici güç konumunda bulunuyor. Gaziantep'te ayrıca Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi ile bu kültürün tarihi değerleri de sergileniyor ve yeni nesillere aktarılıyor.

 

UNESCO'dan 23 ürüne coğrafi işaret

Gaziantep, UNESCO'nun aldığı kararla, 2015 yılında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilmiş, 23 ürün tescillenmiş ve coğrafi işareti alınmıştı. Başta Antep Fıstığı, Antep Baklavası, Antep İşi, Antep Kutnu Kumaşı, Antep Bakır El İşlemeciliği, Gaziantep Sedef El İşlemeciliği, Antep Beyranı, Antep Yuvarlaması, Antep Fıstık Ezmesi, Gaziantep Lahmacunu, Antep Tırnaklı Pidesi, Antep Bulguru, Antep Firiği, Antep Katmeri, Antep Köy Kahkesi, Antep Şiveydizi, Antep Peyniri, Antep Muskası gibi ürünler artık Gaziantep'e has bir özellik olarak tescillenmiş bulunuyor.

 

‘2018'de 250 bin ziyaretçi geldi’

2018 yılında ilki gerçekleşen 'GastroAntep Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali'ne 250 binden fazla ziyaretçi geldi. Gaziantep, zengin tarihi ve mimari güzelliklerinin yanı sıra Anadolu'ya özgü misafirperverliğini bir kez daha uluslararası bir platform olarak kurgulanan bu festivalde gözler önüne serecek.

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa