YAZARLAR

Tüm Yazıları Doç. Dr. Cem Barlas Arslan

Tutar küçük ama kayıp büyük!

19.02.2021 01:45

 

Kayıt dışı ekonominin önemli bileşenlerinden birisi vergisel kayıt dışılık. Özellikle belge düzeninin tam olarak işlemediği ekonomilerde vergisel kayıt dışılık önemli boyutlara ulaşıyor.

Vergisel kayıt dışılığa neden olan bir durum da küsuratlı fiyatlar…
 

KÜSURATLI FİYATLAMA

Psikolojik fiyatlama yöntemi olan küsuratlı fiyatlama, fiyat belirlendikten sonra bu fiyatı düz olarak almayıp, onun hemen altındaki küsurlu rakamın benimsenmesi taktiği.

Küsuratlı fiyatlama, cazibeli fiyatlama olarak da ifade ediliyor. Sonu …,99 veya …,95 gibi rakamlarla biten fiyatlar ile ciddi bir rakamsal algı yönetimi gerçekleştiriliyor. Özellikle küsurat kısımları küçük puntolarla yazılarak tüketicinin algısı etkileniyor.
 

TUTAR KÜÇÜK KAYIP BÜYÜK

Geçtiğimiz günlerde Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, küsuratlı fiyatlamalara dikkat çekti ve 1 Kuruş dahi olsa para üstünün tüketiciye verilmesi gerektiğini, aksi halde firmaların cezai işleme maruz kalacağını belirtti.

Tüketici açısından böyle bir durum var. Ancak, olayın bir de devlet açısından vergi kaybı boyutu var.

Tüketici nakit ödeme yaptığında, birkaç Kuruşluk para üstünü önemsemiyor ya da talep etmesi durumunda alamıyor. Bunun en önemli nedeni de 1 Kuruşluk madeni paraların tedavülde olsa da dolaşımda olmaması. Ancak tüketici için küçük olan bu tutar devlet için büyük vergi kaybı yaratıyor. Söz konusu fiyatlar, kasa aşamasında da küsuratlı kaldığı takdirde; nakit ödenmesi halinde, 1 ila 4 Kuruş arasında her bir tüketici için bir enflasyon yaratırken, işletmeler için belgelendirilmeyen kazanç ortaya çıkarıyor.

Ortaya çıkan vergi kaybının tam olarak belirlenmesi mümkün değil. Ancak, 2017 yılında sunduğumuz bir tebliğde (32. Maliye Sempozyumu), incelediğimiz küsüratlı fiyatlar neticesinde yıllık ortalama vergisiz kazancın 2 milyar TL’den fazla olduğunu ifade etmiştik.

Sonuç olarak, bizim için küçük olan küsuratlar, milyonlarca alışveriş işleminin sonucunda kasalarda birikiyor ve yüksek tutarlarda kayıt dışı gelir olarak ortaya çıkıyor.

Haberler

Ekonomi

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Gündem

Emeklilere bayram ikramiyelerinin ödeme takvimi belirlendi

Ekonomi

KOBİ'ler yeni dönemde KOSGEB destekleriyle büyüyecek

Gündem

Yapay zeka girişimleri 7 yılda 33 kat arttı

Gündem

İstanbul'da köprüler Pakistan Milli Günü için ışıklandırıldı

Gündem

Yaşlanan nüfusun çalışma hayatına olumsuz etkilerine karşı ''kadın istihdamı'' önerisi

Gündem

Türk Devletleri Teşkilatının tarım bakanları Kazakistan'da toplandı

Gündem

Türksat 6A'da sona yaklaşılıyor

Ekonomi

KOSGEB geçen yıl 107 bine yakın işletmeye destek verdi

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram tatilinin kamu çalışanları için 9 güne çıkarılacağını açıkladı

Gündem

Çanakkale Şehitler Abidesi'ne Türk bayrağı yansıtıldı

Gündem

Çanakkale Deniz Zaferi'nin üzerinden 109 yıl geçti