YAZARLAR

Tüm Yazıları Turgay Türker

Gençlerin Sesi Olmak… 

20.02.2021 01:50

 

Önceki gün (Perşembe) Cumhurbaşkanlığı Külliyesi çok önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Milli Sporcu Burs Tanıtım Toplantısı olarak gerçekleşen buluşma da, hayallerin gerçeğe dönüşmesinin dönüm noktasına şahitlik ettik.  

Her fırsatta dile getirdiğim, sporun yarattığı ekonomi önce insanla başlar. Daha küçük yaşlarda yetkinliğine göre branş seçimi, gelecek başarıların ilk adımıdır. 

Buluşmada, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, "Açılan bu kapıdan belki bu yıl 76 sporcu geçiyor ama bugün bir devrimi hep birlikte gerçekleştiriyoruz" diyerek, 76’nın binlere çıkacak bir başarının temellerini atıyor.  

Kasapoğlu, "İnanıyoruz ki yarınların Türkiye'sinde sporcu avukatları, sporcu mühendisleri ve sporcu doktorları ile pek çok anlamda başarısıyla şanlı bayrağımızı uluslararası alanda gururla dalgalandıran sporcularımızla gurur duymaya devam edeceğiz" derken, spor başarılarının toplumda bir örnek teşkil edeceğine ve yeni nesil gençliği bu yöne kanalize edeceğinin işaretlerini veriyor. 

Gençlik ve spor yatırımlarında da özellikle yurtlarla, gençlik merkezleriyle, gençlik kamplarıyla, Türkiye’nin dört bir yanına, köylerine kadar yayılmış spor tesisleriyle adeta ülke gençliğine nefes olacaklarını anlatırken, aynı zamanda dünyanın bu anlamda rekabetçi üstünlüğü olan tesisleriyle önemli bir devrimi gerçekleştirdiklerini anlattı. 

Tabi bu başarının istisnasız en büyük destekçisi ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. Bakan Kasapoğlu, törendeki konuşmasında “önderliğinizde gerçekleştirdik. İnanıyoruz ki bundan sonraki süreçte de sporcularımızla, gençlerimizle bu iddiayı daha yukarılara taşıyacağız" diyerek hedef büyüttü. 

Kasapoğlu, "Eğitim mi spor mu ikilemi yıllardır var olan bir sorun. Bu manada sporcularımızın yıllarca verdikleri emeğin bu ikilem nedeniyle maalesef heba olmasını hep birlikte yaşadık, gördük. Hamdolsun ki bugün itibarıyla bu ikilem artık geride kalacak. Spordan ya da eğitimden feragat etme dönemini hep birlikte geride bırakıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Burs programının, spor ile eğitim öğretimin birbirinin alternatifi değil, tamamlayıcısı olduğunu bir kez daha dile getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, "Bizim çocukluğumuzda, maalesef, spora gereken önem verilmez, spor yapan çocuklar adeta 'hayta' yaftası yerdi. Futboldan basketbola birçok sporu, çoğu defa ailelerimizden gizli saklı şekilde, mahalle aralarında sürdürmeye çalışırdık. Kağıttan toplar yapardık ve onlarla sokak aralarında top oynardık. Her şeye rağmen direnerek profesyonel spor hayatına geçen arkadaşlarımızın ekseriyeti de eğitimden mahrum kalmıştır. Halbuki gelişmiş ülkelerde spor etkinlikleri, eğitim hayatının ayrılmaz bir parçası olarak görülür, sporcular da el üstünde tutulurdu. Dünyanın birçok prestijli üniversitesinde akademik çalışmayla sportif başarının el ele gittiğini görüyoruz. Mesela dünyada ilk 100 arasında yer alan Kaliforniya Üniversitesi, olimpiyat tarihi boyunca 135'i altın toplam 288 madalya kazanmıştır. Yine dünyanın akademik başarısı en yüksek kurumlarından biri olan Stanford Üniversitesi de olimpiyatlarda 280 madalya elde etmiştir. Diğer nitelikli üniversitelere baktığımızda da benzer bir başarı tablosuyla karşılaşıyoruz. Akademik çalışmalarda başı çeken bu kurumların, sporda da böyle parlak neticeler alması, kesinlikle tesadüfi değildir. Bu, sporla eğitimi, birbirini destekleyen unsurlar olarak görmenin bir sonucudur" şeklinde konuştu.  

Spora önem atfettikçe, sporculara hak ettikleri değeri verdikçe, Türk üniversitelerinin de aynı başarıyı yakalayacağına inandığını vurgulayan Erdoğan, ülkede bu anlayışın giderek daha fazla yerleştiğini söylüyor.

Ailelerin, çocuklarını spora daha fazla yönlendirdiğini, okulların, eğitimin yanı sıra spor faaliyetlerine de ağırlık verdiğini, üniversitelerin, sporda derece yapmış gençlere daha çok sahip çıktığını aktaran Erdoğan, ülke genelinde yaşanan bu zihniyet değişiminde, AK Parti hükümetlerinin spor altyapısına ve eğitimine yaptığı yatırımların çok büyük katkısı olduğunu vurguluyor. 

Haksız da değil… 

Zira spor, bir ülkenin nefesidir. Ormansız bir kıta olmayacağına göre, sporsuz bir dünya da düşünmek elbette mümkün değil. Önemli olan bu gençliğin nefesi, sesi ve yüzü olabilmek. 

Törenin atmosferine baktığımızda üç unsuru barındıran bir bakanlık ve tüm desteğini bu gençliğe çekinmeden sınırsız kullandıran bir Cumhurbaşkanı var.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ödüllendirilen her başarı daha büyük başarıların öncüsü olacaktır" sözü yabana atılacak bir söz değildir. 

Spora ilgi duyan gençlerin artık eğitimle hayalleri arasında bir tercih yapmak zorunda kalmadığının altını çizen Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, "Gayemiz, bizim çektiğimiz çileleri gençlerimize çektirmemek, bizim yürüdüğümüz zorlu yollardan gençlerimizi yürütmemektir. Çünkü gençlere yapılan yatırım, geleceğimize yapılan yatırımdır. Bu ülke eğitimli, nitelikli, sağlıklı, milli ve manevi değerlerle mücehhez gençlerin omuzlarında yükselecektir. Türkiye'yi aydınlık yarınlara sporda, sanatta, bilimde, kültürde başarıları ile temayüz etmiş gençlerimiz taşıyacaktır. Hep söylediğimiz gibi gençlik geleceğin tohumu, istikbalimizin teminatıdır. Kamusu, sivil toplumu, üniversitesi, ailesi ile hepimizin görevi gençlerimize hayallerini gerçekleştirebilecekleri bir ortam sunmaktır" diyor. 

Sıra da ise başarılara imza atarak madalyalar kazanacak sporcu gençlerimizin başarı hikayelerini dinlemek olacak.

Haberler

Ekonomi

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Gündem

Emeklilere bayram ikramiyelerinin ödeme takvimi belirlendi

Ekonomi

KOBİ'ler yeni dönemde KOSGEB destekleriyle büyüyecek

Gündem

Yapay zeka girişimleri 7 yılda 33 kat arttı

Gündem

İstanbul'da köprüler Pakistan Milli Günü için ışıklandırıldı

Gündem

Yaşlanan nüfusun çalışma hayatına olumsuz etkilerine karşı ''kadın istihdamı'' önerisi

Gündem

Türk Devletleri Teşkilatının tarım bakanları Kazakistan'da toplandı

Gündem

Türksat 6A'da sona yaklaşılıyor

Ekonomi

KOSGEB geçen yıl 107 bine yakın işletmeye destek verdi

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram tatilinin kamu çalışanları için 9 güne çıkarılacağını açıkladı

Gündem

Çanakkale Şehitler Abidesi'ne Türk bayrağı yansıtıldı

Gündem

Çanakkale Deniz Zaferi'nin üzerinden 109 yıl geçti