YAZARLAR

Tüm Yazıları Eda Balçin

Bilinç Nedir?

17.04.2021 10:17

 

Bilinç dediğimiz gizemli olay bazen bizi iyi şeylere iterken kötü şeylere de ittiği söylenebilir. Bilincimizin dışında hareket etme olasılığız çok azdır hatta yok bile denilebilir. Alkollü olma veya bilincimizi manipüle edebilecek herhangi bir şey olmadığı sürece bunu kontrol edebiliriz. Yapılan araştırmalara göre bazı bilim adamlarının da insan bilincinin eğer sayısal bir veri tabanıysa kopyalanabileceğini fakat böyle bir durumun olsa bile, birebir insan bilinciyle aynı olamayacağını anlamışlardır.

 

BİLİNÇ TRANSFER EDİLEBİLİR Mİ?

Bilinç gibi beyinde gerçekleşen bu büyük olayın transfer edilmesi olayı şu anlık mümkün görünmüyor fakat baktığımızda buna benzer bir olayın olduğunu da görebiliyoruz. Örneğin sadece insan zekâsının çok az kullanıldığı yapay zeka olayıyla birçok şeyin üretildiğini günümüzde görmekteyiz.

 

BİLİNÇ NASIL GELİŞİR?

Beynimizin bir olayı yapmadan önce aslında onu önceden düşündüğünü ve planladığını biliyoruz. Mesela şu an da kapıyı açmamanızı söylesek ve siz de bu kapıyı açmasanız aslında bunu istemediğiniz için değil biz söylediğimiz için yapmamış olursunuz. Aslında bakarsanız bu duruma biraz da özgür irade giriyor. Kişinin bu durumu yapıp yapmaması için de seçeneğinin olması gerekiyor. Seçenek sunulduğu takdirde özgür irade aracılığıyla beyin bunu siz düşünmeden birkaç saniye belki de saliseden önce düşünüp size söyler ve siz tercihinizi yaparsınız.

 

Aslında baktığımız da bilincin sizi tamamen yönettiğini de görebilirsiniz. Büyük bir tartışma konusu olan özgür iradenin var olup olmadığı ve bunun varsa bilinci yönetip yönetmediği durumu beynin karmaşık bir yapı olduğunu göstermektedir. Bilinç insanların deposudur, bu depoyu iyi şeylerle veya kötü şeylerle doldurup bu durumu gerçekleştirmek, bu duruma itilmek aslında özgür iradeye bağlıdır. Kimi düşünürler özgür iradenin olmadığını düşünse de bence, bu deponun irademiz tarafından doldurulduğu ve zamanı gelince de kullanıldığıdır. Bilinç aslında bir nevi bizim haritamız ama bu yolları önceden seçen ve çizen de biziz ve bu da bizim isteğimiz doğrultusunda gerçekleşir.

Haberler

Ekonomi

İran ile ticaret hacminde 30 milyar dolar hedefi

Ekonomi

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Gündem

Emeklilere bayram ikramiyelerinin ödeme takvimi belirlendi

Ekonomi

KOBİ'ler yeni dönemde KOSGEB destekleriyle büyüyecek

Gündem

Yapay zeka girişimleri 7 yılda 33 kat arttı

Gündem

İstanbul'da köprüler Pakistan Milli Günü için ışıklandırıldı

Gündem

Yaşlanan nüfusun çalışma hayatına olumsuz etkilerine karşı ''kadın istihdamı'' önerisi

Gündem

Türk Devletleri Teşkilatının tarım bakanları Kazakistan'da toplandı

Gündem

Türksat 6A'da sona yaklaşılıyor

Ekonomi

KOSGEB geçen yıl 107 bine yakın işletmeye destek verdi

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram tatilinin kamu çalışanları için 9 güne çıkarılacağını açıkladı

Gündem

Çanakkale Şehitler Abidesi'ne Türk bayrağı yansıtıldı