YAZARLAR

Tüm Yazıları Sibel Türker

Engelliler Haftasında farkındalık yaratabilmek

18.05.2022 09:19

 

Birleşmiş Milletler'e üye 156 ülke tarafından 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Dünya Engelliler Haftasında, dikkatleri çekebilmek ve farkındalık yaratabilmek için bir dizi etkinlikler yapılıyor. Engelli vatandaşlarımız özellikle bazı duyarsızların davranışlarına tepkililer.  Engelli vatandaşlara ayrılan otopark yerleri başta olmak üzere benzer ayrıcalıkların duyarsız ‘kurnaz’ vatandaşlar tarafından kullanılması gibi.

Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili basında yer alan haberler ibretlikti.

Engelli vatandaşlar, günlük hayatta karşılaştıkları zorlulukları aşabilmek için kurallara uyulmasını ve duyarlılığın artırılmasını istiyorlardı. Engellilerin en büyük şikayetlerinden biri de, kaldırımlara park edilen araçlardı.

Örneğin “Kaldırımlara park edilen araçlar engellilere 'barikat' oluyor” başlıklı haberde, engelli vatandaşlar, belediyeler tarafından yaya kaldırımları, metro istasyonları gibi alanlara yapılan ve "sarı çizgi" olarak bilinen bantların birçok noktada kopması, kaldırımlara ve bu bantların üzerine park edilen araçlar, bazı bölgelerdeki bozuk kaldırımlar nedeniyle günlük yaşamlarında engellerle karşılaşıyor.

Görme engelliler, yollarını bulmak için sarı çizgilere yerleştirdikleri bastonlarıyla ilerledikleri sırada karşılarına çıkan kazı sonrası kapatılmamış çukurlar nedeniyle zaman zaman hayati tehlikeler atlatıyor.

Yaşadıkları sıkıntıları anlatan görme engelli Nazlı Kılıç, sarı bantların üzerine park edilen araçlara ve bu çizgilerin ortalarına yapılan tabelalara çarparak kendilerine zarar verebildiklerini söylüyordu.

Engelli vatandaşlarımızın yaşamlarını daha rahat devam ettirebilmeleri,  kendisini sorumlu hisseden herkesin duyarlılık göstermesiyle mümkün olacaktır.

Haberler

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı

Ekonomi

Türkiye'nin savunma sanayisi ihracatındaki artış sürecek

Gündem

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, "İyilik Gemileri"nin Gazze'ye yolculuğunu anlattı

Spor

Fenerbahçe Avrupa'da yarı final için sahaya çıkıyor

Ekonomi

Havacılık sanayisinde 20 milyar dolarlık buluşma

Otomotiv

İsviçre'nin Blick gazetesinden Togg'a, "Türk Teslası" övgüsü

Gündem

İran, İsrail'e yönelik askeri operasyonun tamamlandığını açıkladı

Gündem

İran'dan İsrail'e hava saldırıları

Gündem

Kuzey Marmara Otoyolu'nda kamyonet otomobile çarptı, 2 ölü, 4 yaralı

Gündem

Otoyollarda bayram tatili dönüşü yoğunluğu sürüyor