YAZARLAR

Tüm Yazıları Sibel Türker

Deniz veya havuza girecekler dikkat

22.06.2022 09:28


Yoğun çalışma hayatı ile çalıştığımız şu günlerde yaz tatilinin başlaması ile tatillerimizi denizlerde geçirmek herkesin arzusu durumunda. Bugün ki yazımda gündemden biraz da uzaklaşarak denizlerde başımıza en çok gelen ve bazen çok can sıkıcı bir durum haline gelen kulağa su kaçması ile ilgili bazı bilgiler paylaşmak istedim. Deniz ve havuz sonrası birçoğumuzun kulağına su kaçmıştır, buna yönelik kimi zaman kulağımızda tıkanma-ağrı-dolgunluk hissiyatı nedeniyle türlü yöntemler ile suyu çıkarmayı denemişizdir. Özellikle basit önlemler ile kulak içine hiçbir şekilde kendi başımıza müdahalede bulunmadan bu sorunu çözebiliriz veya daha da kötü bir hal almasından kaçınabiliriz.

Doç. Dr.
Yavuz Selim Yıldırım

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım konu ile ilgili önemli bilgiler verdi:

Öncelikle kulak kanalında alerjik yapısı olanlar, sık kulak içi kaşıntısı olanlar, kulak ameliyatı olmuş, sık kulak kiri temizliği/tıkanıklığı olanlar bu duruma daha yatkınlık gösterebilir ve ilerleyici problemler yaşayabilirler, bu nedenle tatil öncesi KBB muayenesi bu kişiler için daha elzem olabilir.

İkincil olarak kulağa su kaçması durumunda müdahaleci girişimden uzak olmalı, vücudun ve doğanın fizyolojisine uygun olarak hareket etmeliyiz. Yerçekiminden faydalanılarak tıkanan taraf üzerine yatmalı ve suyun çıkmasını beklemeliyiz, gerekirse o taraf aşağıda kalacak pozisyonda zıplayarak suyun çıkmasını sağlamalıyız. Kulak içine herhangi zeytinyağı vb. herhangi bir madde dökmemeli, herhangi bir cisim ile suyu çıkartmadan kaçınmalıyız.

Özellikle işitme kaybı, kulakta sancı ve ağrı, kulak kepçesine dokunduğumuzda ağrı, baş dönmesi ve ateş olması halinde durumun KBB uzmanı değerlendirmesi gerektirecek düzeyde komplike bir hal aldığını söyleyebilirim.

 

Yine de bu sorunların yaşanmasını önleyici yaklaşımlar, anlattıklarım arasında en önemli yeri alacaktır. Özellikle risk faktörü olan-kulak problemi olan insanların kulakları kapatan kaliteli boneler kullanması, tatil öncesi KBB uzmanı değerlendirmesi önemlidir. Sanıldığının aksine kulak tıkaçları su kaçmalarını önlemeyip tam tersine su alarak tıkacın şişmesine ve kendisi aracılığı ile kulağın tıkanmasına sebep olur. Kurulanma aşamasında saç kurutma makinesini direk kulak içine uyguladığımızda suyu içeri iteceğimiz için kulak içine uygulamaktan kaçınmalıyız.

Haberler

Ekonomi

İran ile ticaret hacminde 30 milyar dolar hedefi

Ekonomi

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Gündem

Emeklilere bayram ikramiyelerinin ödeme takvimi belirlendi

Ekonomi

KOBİ'ler yeni dönemde KOSGEB destekleriyle büyüyecek

Gündem

Yapay zeka girişimleri 7 yılda 33 kat arttı

Gündem

İstanbul'da köprüler Pakistan Milli Günü için ışıklandırıldı

Gündem

Yaşlanan nüfusun çalışma hayatına olumsuz etkilerine karşı ''kadın istihdamı'' önerisi

Gündem

Türk Devletleri Teşkilatının tarım bakanları Kazakistan'da toplandı

Gündem

Türksat 6A'da sona yaklaşılıyor

Ekonomi

KOSGEB geçen yıl 107 bine yakın işletmeye destek verdi

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram tatilinin kamu çalışanları için 9 güne çıkarılacağını açıkladı

Gündem

Çanakkale Şehitler Abidesi'ne Türk bayrağı yansıtıldı