YAZARLAR

Tüm Yazıları Prof.Dr. Günsel Şurdum Avcı

Kalp hastalarının tedavisinde EECP ile doğal bypass tedavisi neden yaygınlaşmıyor?

28.05.2018 03:43

EECP ile Doğal Bypass Tedavisi, vücudun belden aşağısına kalp atışları ile uyumlu ritmik bir masaj uygulayarak yapılan bir tedavidir. Günde 1-2 saatten genelde 35 saatlik kürler şeklinde uygulanan bu kansız, ameliyatsız, maliyeti düşük ve uygulaması kolay olan tedavi, kalp damar sistemine, organların kanlanmasına ve dolayısı ile tüm vücuda mucizevi iyilikler sağlamaktadır. 1995 yılında Amerika’da FDA onayı almış, Amerika ve Çin başta olmak üzere dünyada birçok ülkede yapılmış 600’ün üzerinde bilimsel çalışmalarla etkinliği kanıtlanmış bir tedavidir. Başlıca etkileri şunlardır:
 

- Atardamarları damar sertliğine karşı korumakta, koroner kalp hastalarında, yeniden oluşacak darlıkları engellemekte, hastanın uzun süre yakınmasız ve daha az ilaç kullanarak yaşamasını sağlamaktadır. Böylelikle, sık hastane başvurusu, sık koroner anjiyoğrafı yapılması, tekrar tekrar stent takılması ve bypass ameliyatı gereğini de azaltmaktadır.

- Kalp damarlarını genişletmekte, damarlar arası ince damar ağını zenginleştirerek, doğal bypasslar oluşturmaktadır. Bböylece, damarlarda oluşmuş darlıklar nedeni ile yeterli kan alamayan kalp bölgelerinin kanlanması düzelmekte, hastanın göğüs ağrısı yakınmaları kaybolmaktadır.
 

- Vücuttaki doğal kök hücre aktivitesini arttırarak, hücre yenilenmesine destek olmaktadır. Kalp krizinden sonra kalp yetersizliğinin, beyin infarktüsünden sonra felç sakatlığının azalmasında bu etkisinin rolu vardır.

 

Yukarıda sayılan özellikleri ile EECP ile Doğal Bypass Tedavisi, hem damar sertliği ve koroner kalp hastalığından korunmayı sağlamakta ve hastalığın ilerlemesini önlemektedir. Ve hem de, hastalığı ilerlemiş ve başka bir tedavi yöntemi ile tedavi edilemeyecek duruma gelmiş hastalarda yegane tedavi seçeneğini oluşturmaktadır. Örneğin, bu tedavi ile 16 yılı aşkın gözlemlerimiz ile tanık olduk ki, ağır kalp yetersizliği olup kalp nakli sırasında bekleyen hastalar bile EECP ile Doğal Bypass Tedavisi ile yakınmalarından kurtulup işleri başına ve aktif yaşama dönebilmekteler.

 

Böylesine yararlı bir tedavi neden yaygın kullanılmıyor ?

 

Bu soru, EECP tedavisinin etkilerini öğrenen herkesin ilk aklına gelen sorudur. Bu kadar yararlı ise neden yaygın kullanılmıyor? Neden kalp hastalığı olanlara, hatta kalp hastalığı riskleri olanlara korunma amacı ile uygulanmıyor?

 

Ne yazık ki, tüm dünyada ve ülkemizde de, yerleşmiş inanç şudur ki, hastalıkların tedavisinde ne kadar ileri teknoloji ürünü ve pahalı yöntemler uygulanırsa, uygulayan merkez ve doktor o kadar büyük itibar görüyor; hasta da o kadar tatmin oluyor. Bu nedenle tıp merkezleri milyon doları aşan yatırımlarla kalp hastaları içini angiyografi ve stent uygulanabilecek, bypass ameliyatı yapabilecek, yoğun bakım tedavisi uygulanabilecek, kalp yetersizliği olan hastalara yapay kalp ve kalp nakli yapılabilecek üniteleri kuruyorlar. Doktorlar da uzun yıllar bu tür yöntemleri uygulayabilmek üzere eğitim alarak yetişiyorlar.

 

Tüm bu yatırımlar ve imkanlar hastaya hizmet için hazırlandığından, hastaların tedavisinde de bu yöntemler sıklıkla öneriliyor ve uygulanıyor. Buna karşı, bu tedavilere ihtiyacı da azaltacak , kansız ameliyatsız olması nedeni ile de hastalarca daha tercih edilecek EECP tedavisi gibi bir tedavi yöntemini hiç devreye sokmek istemiyorlar.

 

Bu nedenlerle, hasta ve hasta yakınları bu tedavinin kendileri ve hastaları için yararlı olup olmadığını, ancak bu tedaviyi uygulayan ve yararlı etkilerine tanık olmuş bir doktora sorarlarsa, doğru yanıt alabilirler. Ayrıca, EECP ile Doğal Bypass tedavisi hakkında internette Türkçe ve İngilizce olarak oldukça fazla sayıca bilgi edinilebilecek kaynağa ulaşılabilir.

Haberler

Gündem

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, "İyilik Gemileri"nin Gazze'ye yolculuğunu anlattı

Spor

Fenerbahçe Avrupa'da yarı final için sahaya çıkıyor

Ekonomi

Havacılık sanayisinde 20 milyar dolarlık buluşma

Otomotiv

İsviçre'nin Blick gazetesinden Togg'a, "Türk Teslası" övgüsü

Gündem

İran, İsrail'e yönelik askeri operasyonun tamamlandığını açıkladı

Gündem

İran'dan İsrail'e hava saldırıları

Gündem

Kuzey Marmara Otoyolu'nda kamyonet otomobile çarptı, 2 ölü, 4 yaralı

Gündem

Otoyollarda bayram tatili dönüşü yoğunluğu sürüyor

Gündem

Bayram tatilinin 5 gününde trafik kazalarında 38 kişi öldü, 5 bin 26 kişi yaralandı

Gündem

Küresel kömür santrali kurulu gücünde 2023'te son 7 yılın en büyük artışı görüldü

Ekonomi

İş dünyasından İsrail'e ihracat kısıtlamasına destek

Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'ten kira gelirini beyan etmeyenlere pişmanlık çağrısı