YAZARLAR

Tüm Yazıları Prof.Dr. Günsel Şurdum Avcı

Bayramda şeker yemeyin, konuklarınıza şekerli yiyecek ve içecekler ikram etmeyin

03.06.2019 08:44

 

 

TOPLUM OLARAK ÇOK ZARARLI BİR ALIŞKANLIĞIMIZ VAR: Bayram dolayısı ile gelen konuklar, genellikle, yüksek şekerli şerbetler içeren, baklava ve benzeri tatlılar ve şekerli içecekler ikram edilerek ağırlanıyor. Gün içinde bir kaç ziyaret yapan bir kişi, her gittiği yerde bu tür bir ikramla karşılaşması sonucu, çok yüksek derecede şeker almış oluyor. KONUK, İYİ AĞIRLANMAK ADINA, YÜKSEK ŞEKER İLE ADETA ZEHİRLENMİŞ OLUYOR. Ramazan orucunun vücudumuza sağladığı yararları uzun süre koruyabilmek için, her zaman olduğu gibi, bayramda da, şekerli yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

 

ŞEKER ALIŞKANLIK VE BAĞIMLILIK YAPAN BİR MADDEDİR.

Şekerli besinler kan şekerinin hızla yükselmesine yol açar. Bunu düşürmek için pankreasdan fazlaca insülin salgılanır. Bu fazla salgılanan insülin, kan şekerinin aniden düşmesine neden olarak, acıkma hissi, çarpıntı, ter basması gibi belirtilerle, insanı tekrar şekerli gıdalar almaya yönlendirir. SÜREKLİ ŞEKERLİ GIDALAR TÜKETEN KİMSELERDE, bu durum bir süre devam ettikten sonra, pankreas yorgun düşer, salgıladığı insülin kan şekerini düşürmeye yeterli olamaz, aşırı SUSUZLUK HİSSİ, ÇOK SU İÇME, ÇOK İDRARA ÇIKMA yakınmaları ile ŞEKER HASTALIĞI ortaya çıkar. Şeker hastalığı ise, DAMAR SERTLİĞİ VE KALP KRİZLERİNE YOL AÇAN KALP HASTALIĞININ EN ÖNEMLİ NEDENİDİR.

 

SÜREKLİ ŞEKERLİ BESİNLERE DÜŞKÜN OLANLARDA, kanda insülin değerleri de sürekli yüksek kalır. Yüksek insülin ile şekerin fazlası yağ olarak vücudun değişik bölgelerinde ve organlarda depolanır. Bu da ŞİŞMANLIK, KRONİK YORGUNLUK, BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN ZAYIFLAMASI, ŞEKER HASTALIĞI, KALP ve DAMAR HASTALIĞI, KARACİĞER VE BÖBREK HASTALIĞI ve KANSER gibi ciddi bir çok hastalığa neden olur.

 

Aslında, YEDİĞİMİZ HEMEN HER BESİN MADDESİNDE ŞEKER DE BULUNMAKTADIR ve vücudumuz ihtiyacı olan şekeri bu besinlerden karşılayabilmektedir.

 

Özellikle ÇOCUKLARIMIZI KÜÇÜK YAŞTA ŞEKERLİ BESİNLERE ve PAKET İÇİNDEKİ ŞEKERLİ İÇECEKLERE ALIŞTIRMAMAYA ÖZEN GÖSTERMELİYİZ.

 

Bayramda konuklarımıza en sağlıklı ikram, az şekerli yiyecekler, içecek olarak da evde yapılmış yoğurttan hazırladığımız ayran olacaktır.

 

Mutlu bir bayram ve sağlıkla erişeceğiniz nice bayramlar diliyorum.


www.dogalbypass.com

Haberler

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı

Ekonomi

Türkiye'nin savunma sanayisi ihracatındaki artış sürecek

Gündem

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, "İyilik Gemileri"nin Gazze'ye yolculuğunu anlattı

Spor

Fenerbahçe Avrupa'da yarı final için sahaya çıkıyor

Ekonomi

Havacılık sanayisinde 20 milyar dolarlık buluşma

Otomotiv

İsviçre'nin Blick gazetesinden Togg'a, "Türk Teslası" övgüsü

Gündem

İran, İsrail'e yönelik askeri operasyonun tamamlandığını açıkladı

Gündem

İran'dan İsrail'e hava saldırıları

Gündem

Kuzey Marmara Otoyolu'nda kamyonet otomobile çarptı, 2 ölü, 4 yaralı

Gündem

Otoyollarda bayram tatili dönüşü yoğunluğu sürüyor