Otomotiv

Otomotiv Haberleri

TEST: RENAULT CLIO 1.5 dCi EDC ICON

Mehmet Emin AVCI 06.08.2018 00:50

Duyulara hitap eden yeni tasarımıyla daha dinamik

Renault'nun B segmenti temsilcisi Clio'nun 2012 yılından beri piyasada olan dördüncü jenerasyonunun makyajlı modeli 1.5 dCi EDC Icon donanım paketi ile test köşemizin bu haftaki konuğu oldu. Yenilenen Clio, hatchback ve Sport Tourer kasasıyla satılmaya devam edecek. Joy, Icon ve GT Line olmak üzere 3 farklı donanım seviyesiyle sunulacak Clio HB, motor seçenekleri konusunda da kademeyi arttırmış.Clio, üçü benzinli, üçü dizel olmak üzere 6 farklı motor seçeneği sunuyor.

Tasarım

Clio, geçirdiği operasyon sonrasında mekanik, tasarımsal ve teknolojik yenilikler görmüş. Aracın ön kısmında üzerinde Renault logosu yer alan ızgara tamamıyla yeniden tasarlanmış, ayrıca alt kısmı otomobile daha modern bir hava katmak amacıyla genişletilmiş. İlk olarak markanın Talisman ve Megane hatcback modellerinde kullanılan C şekilli gündüz farları, Clio’da da kullanılmış. Gündüz farlarına PureVision tamamen LED ön farlar eşlik ediyor. Arkada ise daha fazla sağlamlık hissi vermesi bakımından etek kısmı çizgileri yeniden tasarlanmış. Clio’nun dışında yaşadığı değişimler yenilenen ön tampon, farların içine alınan gündüz LED’leri, yeni stop grafikleri, yeni renk ve jant seçenekleri. Yeni jantlar ve jant kapakları ile birlikte çok daha geniş kişiselleştirme programı da sunuluyor. Yeni Clio’ya “Intense Kırmızı”, “Titanyum Grisi”, “İnci Beyazı” ve “Demir Mavisi” dört yeni renk seçeneği eklendi. 4062 mm uzunluk, 1732 mm genişlik ve 1448 mm yükseklik değerlerine sahip Clio’nun bagaj hacmi ise 300 litre.


İç mekan

Yeni Clio daha önce Renault’nun üst segment modellerinde kullanılan malzemeler ile donatılmış. İç mekanda kullanılan döşemeler yepyeni ve kullanılan plastik akşamların dokunuş ve görsel kalitesine önem gösterilmiş. Clio’nun içi farklı bir tasarıma sahip. Piano Black kaplı tek parça ön konsol derli toplu görünüyor. İç mekandaki krom detaylar da şıklık katmış. Havalandırma ızgaralarının etrafındaki kırmızı detaylar iç mekana renk katmış. Kapılardaki kol dayama ve onun iç kısımlarında kullanılan yumuşak malzeme içerideki kalite hissini arttırmış. Alt kısımlarda ve kapı üstlerinde ise tamamen sert plastik kullanılmış. Clio, çok daha etkileyici bir ses deneyimi için Bose ses kalitesiyle donatılan ilk B segmenti Renault modeli. Direksiyonun üstünde hız sabitlemenin hızı arttırma-azaltma ve hafıza-iptal düğmeleri yer alıyor. Kapı içi gözlerin boyutu sınıfı için yeterli. Vitesin önündeki eşya gözünde SD kart, AUX ve USB girişleri yer alıyor. Kolçak, sürücü koltuğuna sabit. Yukarı-aşağı ayarlanabiliyor. Kolçağın içinde de küçük bir eşya gözü bulunuyor. Arka kısımda diz-baş mesafesi sınıfının sınırlarında.

 

Performans ve sürüş izlenimi

Test aracımızda görev yapan 1.5 litrelik dizel motor 4000 d/d’de 90 Hp güç ve 1750 d/d’de 220 Nm tork üreten motor, alt devirden itibaren sağladığı tork ile kullanıcısına şehir içinde ihtiyaç duyduğu gücü sorunsuzca sunuyor. EDC şanzımanla kombine edilen ünite, fabrika verilerine göre, 0-100 ml/s hızlanmasını 13.1 saniyede gerçekleştirirken, 176 km/s maksimum hıza ulaşıyor. EDC vites kutusunun hızlı tepkileri ve sarsıntısız vites geçişleri sayesinde de konfor seviyesi yükseltilmiş. Fabrika verilerine göre araç 100 km’de 3.5 litrelik tüketim değerine sahip. Görüş açılarının başarılı yapısı ile birlikte hassas çalışan park sensörleri sayesinde Clio ile en dar alanlarda bile manevra yapmak son derece kolay. Aracın dönüş çapının da küçük olması şehir içinde pratikliğini artırıyor. Clio’da hafif sert ayarlı süspansiyon sistemi tercih edilmiş. Bu da darbe emiş konusunda iyi sonuçlar çıkmasını sağlıyor.

Teknik Özellik

Motor : 1.5

Motor Hacmi :1461 cc

Silindir Adedi : 4

Maksimum Güç : 90 Hp 4000 d/d

Maksimum Tork : 220 Nm 1750 d/d

 

Performans

0-100 km/s Hızlanma : 13.1 sn

Maksimum Hız : 176 km/s

Frenler (Ön/Arka): Hava kanallı disk/Kampana

Yakıt tüketimi/100 km

Şehir İçi : 3.9 lt

Şehir Dışı : 3.3 lt

Karma : 3.5 lt

Boyutlar (u/g/y): 4062/1732/1448 mm

Boş Ağırlık : 1280 kg

Bagaj Hacmi : 300 lt

 

 

 

Gündem

İstanbul için pazar gününe kadar kuvvetli sağanak uyarısı