Otomotiv

Otomotiv Haberleri

TEST: MAZDA MX-5 1.5 SKYACTIV-G

Mehmet Emin AVCI 13.08.2018 12:44
TEST: MAZDA MX-5 1.5 SKYACTIV-G

 

Eğlenceli ve heyecan verici bir sürüş keyfi

Test köşemizin bu haftaki konuğu, Japon otomotiv üreticisi Mazda’nın efsane modeli MX-5 oldu.1.5 litrelik Skyactiv-G isimli atmosferik motora sahip tasarım olarak çok etkileyici. KODO tasarım felsefesiyle şekillenen Mazda MX-5, selefinden daha şık ve agresif bir görünüme sahip.  Mazda MX-5 iki tavan opsiyonu ile geliyor. Metal tavan ve kumaş tavan seçeneği ile otomobilinizi satın almanız mümkün.  Metal tavan seçerseniz aracınızın ağırlığı 77 kg daha artıyor. Kumaş tavanın renginin bordo olması, beyaz karoser rengi ile iyi bir kombinasyon oluşturmuş.

Tasarım

KODO tasarım felsefesiyle baştan aşağı yenilenen Mazda MX-5, daha olgun bir kimliğe bürünmüş. Eski nesildeki gülen surat ifadesi, yerini daha agresif bir görünüme bırakmış. Akıcı tasarım dili otomobilde hakimken, bolca yuvarlak hat göze çarpıyor. Tasarım çok iddialı olmasa da dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Ön farlar ve  arka stoplar karoser içine resmen gizlenmiş gibi. Ön logoya doğru incelerek ilerleyen far grubu dikkat çekici. Tampon grubunun elden geçmesinin de şık görünümde rolü büyük. Otomobile yandan baktığımızda bolca oval hat kullanıldığını görüyoruz. Çok kollu jant grubu Power Sport pakette karartılmış olarak sunuluyor. Arka bölüme geldiğimizde de stop grubu ön farlar gibi içeri doğru inceltilmiş bir yapıya sahip. 3915 mm uzunluk, 1735 mm genişlik ve 1225 mm yükseklik değerlerine sahip Mazda MX-5’in bagaj hacmi ise 130 litre.

İç mekan

Mazda MX-5’in içine geçtiğimizde, Mazda 3’ten tanıdık bir ortam karşılıyor bizi.  Üç bölmeli olarak tasarlanmış gösterge panelinde hız ve devir göstergesi analog, yakıt ve soğutma suyu sıcaklığı dijital olarak sunulmuş. Göstergeler okunaklı ve gece gözü yormuyor.  Orta konsolda kullanılan 7 inç büyüklüğündeki dokunmatik ekran, sürüşünüzü daha keyifli hale getiren Bose ses sistemi ile entegre edilmiş. Üç kollu direksiyon simidi oldukça sportif ve ele iyi oturuyor. Aracın bazı özelliklerine direksiyon üzerinden de kumanda etmek mümkün. Eşya gözü konusunda vites önünde kısıtlı bir alan sunulmuş. Vitesin arkasında kapaklı bir göz yer alıyor. Hemen koltuk sırtlıklarının ortasında kilitlenebilir bir göz daha bulunuyor.  Ayrıca, yolcu koltuğunun sırtlığı ileri alındığında görülebilen bir gizli bölme daha bulunuyor.  Otomobilde kullanılan bardaklıklar sökülüp taşınabiliyor. Alcantra döşemeler ile kaplanan Recaro marka koltuklar oldukça rahat yan destekleri başarılı. Manuel açılan tavan yapısı sayesinde otomobilin tavanını çok kısa sürede açmak mümkün. Metal tavanlı RF modelinde ise tavan elektronik bir sistem yardımıyla açılıyor.

 

Performans ve sürüş izlenimi

Otomobilin kalbinde 1.5 litrelik Skyac­tiv-G adında bir motor bulunuyor. Atmosferik karakterli 1496 cc hacmindeki modor 7000 d/d’de 131 Hp güç ve 4800 d/d’de ise 150 Nm tork değeri sunuyor. 6 ileri manuel şanzımanla kombine edilmiş otomobilin performansı keyif veriyor. Alt devirlerde motorun düşük torku biraz can sıksa da, sadece 1050 kg ağırlık bu eksiği hissettirmiyor. Şanzıman geçişleri kemikli. Model 0-100 hızlanmasını 8.3 saniyede tamamlarken, 204 km/s maksimum hız değeri sunuyor.. Fabrika verilerine göre ortalama yakıt tüketim değeri ise 6 litre. Biz testimiz sırasında 6.6 litrelik tüketim değeri elde ettik. Performanslı kullanımda bu rakam 8 litre seviyesine çıkıyor. Yol tutuş konusunda model selefine göre önemli gelişim göstermiş. Önceki nesilde karşılaştığımız önden kayma azalmış ve yerini daha fazla tutunan bir karaktere bırakmış.  Virajlara girildiğinde model arkadan kayma yaşatabiliyor.  

Teknik veriler

Motor : 1.5 Skyactiv-G

Motor Hacmi :1496 cc

Silindir Adedi : 4

Maksimum Güç : 131 Hp 7000 d/d

Maksimum Tork : 150 Nm 4800 d/d
 

Performans

0-100 km/s Hızlanma : 8.3 sn

Maksimum Hız : 204 km/s

Frenler (Ön/Arka): Hava kanallı disk/disk

Yakıt tüketimi/100 km

Şehir İçi : 7.9 lt

Şehir Dışı : 4.9 lt

Karma : 6.0 lt

Boyutlar (u/g/y): 3915/1735/1225 mm

Boş Ağırlık : 1050 kg

Bagaj Hacmi : 130 lt

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa