Otomotiv

Otomotiv Haberleri

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDEN HABERLER

02.12.2019 12:19
OTOMOTİV SEKTÖRÜNDEN HABERLER

 

Hazırlayan: Emre ERTÜRK

Hyundai NEXO'dan 778 km ile dünya rekoru

BUGÜNE kadar farklı alanlarda kırdığı dünya rekorlarıyla ünlenen Fransız havacı ve Solar Impulse Foundation Başkanı Bertrand Piccard, yeni rekorunu Hyundai NEXO ile kırdı. Piccard, NEXO ile tek dolumla tam tamına 778 km yol katederek, karada hidrojenle çalışan bir araç ile katedilen en uzun mesafeye ulaşmış oldu. Dünyada hidrojenli mobiliteye en yüksek önemi veren bölge olan Sarreguemines'deki FaHyence hidrojen istasyonunda 25 Kasım'da dolumu yapan Piccard, bir sonraki gün Le Bourget'deki Havacılık Müzesi'nde yolculuğunu tamamlayarak tek dolumla tam 778 km'lik etabı tamamlamış oldu. Daha önce hiçbir hidrojenle çalışan seri üretim araç bu mesafeyi katedememişti ve bu rekoru ilk kıran otomobil Hyundai NEXO oldu. Piccard'a, Hyundai NEXO ile yaptığı rekor yolculuğunda Lüksemburg Büyük Dükü Henri, Monako II. Prensi Albert, Air Liquide CEO'su Benoit Potier ve Fransız bakanlar çeşitli bölümlerde eşlik etti. Piccard, kırdığı rekorla ilgili "Bu yolculuk sayesinde, temiz teknolojileri kullanmak için ille de prototiplere ihtiyaç olmadığını kanıtlamış olduk. NEXO gibi hidrojenle çalışıp sıfır emisyonla doğayı hiç kirletmeyen bir seri otomobil ile de bu rekoru kırdık. Çevreyi korumak adına yepyeni bir dönemin başındayız" dedi. Hyundai Fransa Genel Müdürü Lionel French-Keogh da şunları söyledi: "Piccard'ın kırdığı bu rekorla hidrojen yakıtlı otomobillerle ilgili tüm şüpheler yerle bir olmuş oldu."

Fiat Fiorino'ya LPG seçeneği geldi

TOFAŞ fabrikasında üretilen Fiorino'nun 1.4 litre hacimli benzinli modeline LPG seçeneği eklendi. Sınıfının ilk ve tek fabrika çıkışlı LPG'li modeli olan versiyonun adı Fiorino Eko oldu. Fiorino Eko ismini, zararlı gazların salınımını azaltan, böylelikle ekosistemi koruyan yönüyle ve kullanım maliyetleri açısından ekonomik bir araç olmasından alıyor. Yüksek güvenliğe sahip Fiorino Eko, Fiat Professional garanti şartları kapsamında, 3 yıl/150 bin kilometre garantisiyle yollara çıkıyor. Dizel seviyesindeki yakıt tüketimiyle öne çıkan Fiorino Eko, Tofaş fabrikasında özel olarak tasarlanmış "Eko Butonu" sayesinde benzinden LPG'ye geçerek yakıt tasarrufunu artırıyor. Pop, Safeline ve Premio donanım seçenekleriyle tercih edilebilecek Fiorino Eko'da fonksiyonel yakıt dolum noktası ile yakıt dolumu depo kapağından kolaylıkla yapılabiliyor. Mevcut kredi kampanyası ile 70 bin TL tutarında, 36 ay vadeye kadar yüzde 0,49 faizli kredi seçeneği de kasım ayı sonuna kadar Fiat Fiorino Eko satın alacak müşterilere sunuluyor.

Alman Daimler, en az 10 bin işçi çıkaracak

ALMAN otomotiv üreticisi Daimler, 2022'ye kadar en az 10 bin kişinin işine son vereceğini duyurdu. 

Şirketin, 14 Ekim'de, 2022 yılına kadar 1 milyar avro tasarruf yapabilmek için işçi çıkarmayı planladığını bildirmesinden ardından Daimler İnsan Kaynakları Yöneticisi Wilfried Porth, işten çıkartılacak işçi sayısı konusunda gazetecilere yaptığı açıklamada, "Dünya genelindeki toplam sayı beş basamaklı olacak." dedi. Porth, Daimler'in personel masraflarında 1.4 milyar avro tasarruf yapmayı hedeflediğini belirterek, idari yönetim işlerinde de yüzde 10 kesinti olacağını kaydetti. Daimler tarafından yapılan açıklamada ise, "otomotiv endüstrisi, tarihinin en büyük dönüşümünün ortasında" ifadeleri kullanılarak sıfır karbon emisyon hareketliliğinin büyük yatırımlar gerektirdiği vurgulandı. 14 Ekim'de yapılan Daimler açıklamasında, gittikçe artan hibrit ve elektrikli araçların, Mercedes-Benz'ın satış getirisini olumsuz yönde etkileyecek maliyet artışlarına yol açtığı hatırlatılmış ayrıca karbon emisyonunun azaltılması ve otomotiv endüstrisinin dönüşümünün şirketin karlılığını etkilediği kaydedilmişti. 

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa