Otomotiv

Otomotiv Haberleri

Otomobil koltuğunuzu önemseyin!

Mehmet Emin AVCI 05.08.2018 17:15
Otomobil koltuğunuzu önemseyin!

İstanbul gibi trafikte geçen saatlerin fazla olduğu bölgelerde yaşayanlar için otomobilde konfor hem sağlık hem de güvenlik açısından önemli. Otomobil koltuğu da bunun en önemli unsuru. Opel, "Gelecek Herkesindir" sloganı kapsamında, ergonomik koltukları tüm müşterileri için daha erişilebilir kılmayı hedefliyor.

 

Günümüzde yoğun iş temposu ile özel hayat arasındaki koşuşturmaca, yaşamın hem evde hem işte hem de trafikte daha konforlu olması ihtiyacını arttırıyor. Özellikle İstanbul gibi trafikte geçen saatlerin fazla olduğu bölgelerde yaşayanlar ya da sıklıkla şehirler arası seyahat edenler için otomobilde konfor arttıracak özellikler çok önemlidir. Bu konfor artırıcı özelliklerin başında da otomobil koltukları gelir. Otomotiv dünyasında gelişen teknolojilerle birlikte otomobil koltukları da artık daha ergonomik ve daha akıllı hale gelmeye başladı.

Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik

Otomotiv üreticisi Opel de, bu bilinçle hareket ederek, düzenlediği "Trafikte Ergonomik Koltukların Önemi" temalı toplantıda toplumu bilinçlendirmeyi hedefliyor. Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, Opel Türkiye Dış İlişkiler Müdürü Sinan Ulusoy ve Ortopedi, Travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Metin Küçükkaya ve Opel Türkiye'de Medya İlişkileri Koordinatörü Ali Cihan Sarıkaya'nın katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısında, trafikte sırt, bel sağlığı ve markamızın sunduğu AGR sertifikalı ortopedik koltukların özellikleri anlatıldı.

 

Toplantıda, AGR sertifikalı ergonomik koltuklu otomobillerin toplam satış içindeki payının yüzde 23 olduğunun altı çizildi. Markanın "Gelecek Herkesindir" sloganı doğrultusunda ergonomik koltukları tüm müşterileri için daha erişilebilir kılarak 2020 yılına kadar AGR koltuklu otomobil satış oranını yüzde 60'a çıkarmak hedefleniyor.

 

Toplantıda konuşan Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, "120 yıla yaklaşan otomobil mühendislik birikimimizin önemli yansımalarından AGR sertifikalı koltuklarımızı müşterilerimize mümkün olan en düşük maliyetler ile ulaştırıyoruz. Groupe PSA bünyesindeki tüm markalar için koltuk geliştirme görevinin Opel markamıza emanet edilmesi de bu konudaki birikimimizin en önemli ispatı" dedi.

 

Özcan Keklik, Opel'in trafikte uzun süre sabit oturmak zorunluluğu nedeniyle sırt ve bel ağrısı riski ile karşı karşıya kalan sürücülere sunduğu AGR sertifikalı ergonomik koltukları ile öne çıktığını belirterek, "Markamız, kendi bünyesinde geliştirdiği ergonomik koltukları Insignia, Grandland X ve Crossland X modellerinin en üst donanım seviyelerinde standart, Astra ve Mokka X modellerinde ise opsiyonel olarak sunuyor" dedi.
 

Koltuk geliştirme karmaşık ve maliyetli

Opel Türkiye'de Medya İlişkileri Koordinatörü Ali Cihan Sarıkaya da yaptığı sunumda, otomobilde kullanılan koltukların oldukça karmaşık ve maliyetli bir teknolojiye sahip olduklarını vurgulayarak, "Koltuk üretiminde çoğunlukla birbiriyle çatışan farklı niteliklerin kusursuz şekilde dengelenmesi gerekiyor. Bu nitelikler; kalite, boyut, maliyet ve ağırlık olarak özetlenebilir. Bu unsurların yanı sıra her insanın farklı fiziksel özelliklere sahip olduğu da göz önüne alındığında koltukların çok farklı ihtiyaçlara tam yanıt verebilecek şekilde tasarlanması gerekiyor. Bu durum da yüksek maliyet olarak kendini gösteriyor. Opel yetkililerin açıkladığı verilere göre koltuklar bir otomobilin üretim maliyetlerinin yüzde 6-12'sini oluşturuyor. Tamamen yeni bir koltuk geliştirmenin ise maliyeti 40-70 milyon avro civarında" dedi.

 

Ergonomik otomobil koltuğu nasıl olmalı?

AGR'nin Otomobil koltuğu için belirlediği minimum standartlar ise şu şekilde: Öncelikle sertifikaya aday koltuğun omurga dostu temel sağlam yapısı olmalı. Sırt yüksekliği ve baş desteğinde yeterli boyutlar olmalı. Baş desteğinin başla mesafesi en fazla 3 cm olmalı. Yan destekler sürücüyü koltukta güçlü şekilde sabit tutmalı. Dört yönlü bel desteği, ileri geri ve aşağı yukarı şekilde her sürücü için ideal pozisyona getirilebilmeli. Koltuk yüksekliği, eğimi ve derinliği ayarlanabilir olmalı, derinlik ayarının standartları sağlayabilmesi için en az 25 cm olması gerekiyor. Ayarlanabilir baldır desteği de bir diğer özellik.

 

Yeni nesil Opel koltukları standartların da ötesinde

AGR'nin belirlediği minimum standartların yanı sıra bulunmasını fayda sağladığı belirtilen başka özellikler de bulunuyor. Opel, bu özelliklerin çoğunu ilk defa kompakt segmentte Insignia gibi Avrupa'da yılın otomobili seçilen yeni Astra modelinde sunduğu koltuklarda hayata geçirdi. Astra modelin opsiyonel AGR sertifikalı deri koltuklarında standart niteliklerin yanı sıra, hafıza özelliği, sağlıklık kan dolaşımını sağlamak için sırt masaj özelliği, elektrikli ayarlanabilir yan destekler, havalandırma ve ısıtma sistemleri de bulunuyor. Bu koltuk 2017'de pazara sunulan Insignia Grand Sport modelinin de en üst donanım seviyesi olan Exclusive'de de standart olarak sunuluyor. Opel, keskin sürüşü ile dikkat çeken sportif Insignia GSi modeli için geliştirdiği spor koltuklarla da dikkat çekiyor. AGR sertifikalı spor koltuklar, elektrikli ayarlar, masaj, ısıtma ve havalandırma özelliklerine sahip. Üstelik tüm bu özelliklere sahip olmasına karşın sadece 26 kilogram ağırlıkta.

Prof. Dr. Metin Küçükkaya

'Doğru koltuk kadar doğru oturma pozisyonu da önemli'

Kemik boyu uzatma ve deformite cerrahisinde söz sahibi isimlerden olan Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Metin Küçükkaya, doğru koltuk kadar doğru oturma pozisyonun da önemli olduğunun altını çizdi. Genellikle doğru bilinen 90 derece dik oturmanın yanlış olduğunu, kaslara gelen yükün en aza indirilmesi için en doğru açının yaklaşık 110 derece olması gerektiğini söyledi. Doğru oturma pozisyonu denildiğinde sadece sırtı açısı değil, kalça, bacak ve kol pozisyonlarının da doğru olması gerektiğini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Küçükkaya, "Günümüzde travmatoloji uzmanlarının bir trafik kazası sonrası gördükleri hastaların ne tarz bir kaza geçirdiklerini oluşan sakatlıklara bakarak söyleyebiliyor. Doğru oturmanın sadece ağrıları değil bir kaza anında oluşabilecek sakatlanmaların etkisini azaltmada da faydalı" dedi.
 

AGR nedir?

Aktion Gesunder Rücken (AGR), yani "Sağlıklı Sırtlar Kampanyası", 1995 yılında sırt ağrılarına karşı mücadele etmek için Almanya'da tam bağımsız bir kuruluş olarak kuruldu. Sırt ağrılarının çeşitli nedenleri olduğu için ortopedisyenler, psikologlar, diyetisyenler gibi farklı disiplinlerden gelen 33 kuruluşu bünyesinde bulunduruyor ve yaklaşık 150 bin uzmanı bir araya getiriyor. AGR, koltuklardan, yataklara, çantalardan, ayakkabılara sırt sağlığına etki edecek tüm nesneleri değerlendirmeye alıyor ve belirledikleri standartları karşılayanları sertifika ile ödüllendiriyorlar.

 

 

 

Politika

Erciş Fatihiyle il olacak!